Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/042010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6543/Zivot%20po%20jevandjelju_Patrijarh%20Pavle_4.1.2010.mp3]

БЕОГРАД, 5. јануара – На Божићном сајму у понедељак, 4. јануара 2010. године са почетком у 19 часова, представљен је први том Сабраних дела блаженопочившег Патријарха српског Павла Живот по Јеванђељу у издању Издавачког фонда СПЦ Архиепископије београдско-карловачке. O књизи су говорили: Епископ умировљени захумско-херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић), викарни Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), хаџи Ђорђе Јанић и протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић.

У име издавача, на почетку представљања, говорио је о. Владимир Вукашиновић који је присутнима описао структуру књиге: после увода, следи одељак Прве беседе, затим су штампане Патријархове беседе на Господње и Богородичине празнике, па беседе на великопосне теме, и чак 34 беседе на светитељске празнике, на крају књиге су Патријархове поуке и тумачења. О. Владимир је истакао да је Патријарх у својој личности сажео искуство и Свето Предање и да је његова величина била да спремно одговара на све теме што показује његову истинску пастирску бригу за своје стадо. Патријархове беседе су биле и остале образац богословствовања и повратак отачком богословљу.

Хаџи Ђ. Јанић је на почетку свог слова о Патријарху нагласио да је Павле био доказ силе Божје, јер је преживео многа искушења и живео је светим животом древних Отаца. Имао је веру чији је извор био његова породица, а управо таква вера му је помогла да у себи сједини знање о Цркви и хришћански живот. Био је човек Јеванђеља и то је предао српском народу као залог за будућност.

Преосвећени викарни Епископ хвостански Г. Атанасије говорећи о животу Блаженопочившег Патријарха Павла рекао је да је он живео и говорио економично. Успео је да својим животом избрише границе између Христовог и савременог времена и простора, превазилазећи простор. Живећи заиста апостолским животом, он је био свечовечански и васељенски учитељ. Његов живот био је Јеванђеље, а речи глас Јеванђеља. Преосвећени Владика је, као уредник Православља, објављивао Патријархове беседе које су касније обједињене у књизи Живот по Јеванђељу, из које су многе прештампане у првом тому сабраних дела.

На крају представљања књиге говорио је умировљени Владика Атанасије (Јевтић) који је у свом слову о Патријарху истакао три кључне ствари његовог живота и дела, а то су биле: Патријархово богословље, Патријархово богослужење и његов живот по Јеванђељу који је показао да је он био живи христоносац.

Извор: Званични сајт Српске Патријаршије

Pin It on Pinterest

Share This