Izaberite stranicu

ЊУЈОРК, 16. новембра – Заједница Православног богословског факултета Светог Владимира у Њу Јорку обиљежила је у недељу 15. новембра упокојење Његове Светости Патријарха Српског Павла. Појући Вјечнаја памјат након свете Литургије вјерни су се сјетили 44. патријарха Српске Православне Цркве и његових храбрих дјела као духовног вође православних Срба од 1990. године до упокојења, а посебно његове улоге као миротворца током ратова у Југославији.

Многи су се с љубављу присјетили Патријархове посјете Факултету Светог Владимира 1992, када му је додијељен почасни докторат. Протојереј Томас Хопко, тадашњи декан, сажео је своје утиске са тадашње церемоније:

„Патријарх је говорио без припремљеног текста. Природно, поменуо је сукоб који је тада бијеснио у Босни и Херцеговини. Рекао је да је увјерен да ће мир бити успостављен у Југославији тек када се људи буду односили једни према другим као што су то радили у његовој некадашњој епархији на Косову. Затим је говорио како су Албанци муслимани сваког дана долазили у цркву да се моле пред кивотом хришћанског свеца, вјерујући да је то свето мјесто на коме се треба молити једином Богу. Само Бог, рекао је патријарх, може донијети мир Југославији која је прожета сјећањима на насиље и крвопролиће. Без Бога, инсистирао је, сваки труд за успостављање правде и слоге неизбјежно ће пропасти.“

Патријарх Павле је дошао у Сједињене Државе на јесен 1992. да би исцијелио раскол у Српској Цркви у Америци. Превазилажење таквих подјела био је његов приоритет од кад је ступио на патријаршијски престо, а миротворство је било обиљежје његовог живота.

Цијела заједница Богословског факултета Светог Владимира моли са за нашег блаженопочившег оца у Христу, Павла. Вјечан му спомен!

Pin It on Pinterest

Share This