Izaberite stranicu

МОСКВА, 15. новембра – Руска Православна Црква ће прекинути дијалог са Евангелистичко-Лутеранском Црквом у Њемачкој, након што је жена епископ изабрана за поглавара.

„Планирали смо да крајем новембра, почетком децембра, прославимо 50 година нашег дијалога са Лутеранском Црквом у Њемачкој. Педесета годишњица дијалога ће бити његов крај“, казао је предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, архиепископ Волоколамски Иларион. Владика Иларион је подсјетио да женско свештенство није прихваћено у Православљу.

„Овдје се јављају и многа питања протоколарног карактера“, казао је представник Руске Цркве, „Како би јој се Патријарх обратио приликом сусрета?“.

Разведена, 51-годишња мајка четири ћерке, Маргот Кесман је 28. октобра изабрана за поглавара Евангелистичко-Лутеранске Цркве у Њемачкој, која обједињује више од 20 Лутеранских и Реформаторских цркава.

Руски лутерани су подржали званично саопштење Московске Патријаршије и сложили се да је женски епископат знак кризе западног друштва.

„Ми немамо жене епископе, јер таква институција не би била у складу са Светим Писмом“, изјавио је Александар Прилуцки, генерални секретар Евангелистичко-Лутеранске Цркве у Русији.

 

Pin It on Pinterest

Share This