Izaberite stranicu
Episkop-Konstantin_Civot-Sv-Petra

Посјета Цетињском манастиру - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 12. новембра (Светигорапрес) – Након учешћа на свечаној прослави празника Св. Арсенија I Сремца, другог Архиепископа српског, којом приликом је служио Бденије у Манастиру Ждребаонику,а сутрадан на сами празник с Његовим Високопреосвештенством Архиепископом цетињским Митрополитом Црногорско-приморским Г. Амфилохијем, Преосвећени Епископ Константин Средњоевропски, у оквиру своје посјете Митрополији Црногорско-приморској, служио је Свету Литургију 11. новембра у Манастиру Острог поред ћивота Св. Василија Острошког и био гост Епископа диоклијског Г. Јована, игумана Манастира Острог.

Из Манастира Острог Владика Константин се истог дана упутио ка Манастиру Ћелија Пиперска, гдје се поклонио ћивоту Преп. Стефана Пиперског. Игуманија манастира мати Јелена упознала је Преосвећеног са током обнове манастира у посљедње двије деценије и представила рукодјеље манастирског сестринства – иконопис, вез, израду биљних мелема и др.

Своје ходочашће Епископ Константин је наставио посјетом Цетињском манастиру, у којем се уз пратњу намјесника Манастира Архимандрита Луке, поклонио Десници Св. Јована Крститеља, Часном Крсту и Св. Петру Цетињском, обишавши том приликом и богату манастирску ризницу.

На крају свога боравка у Митрополији, посјетио је знаменити Манастир Подмаине у Будви. Манастирска братија је с радошћу показала Владици обновљени манастирски комплекс, изграђен на средњовјековним темељима, о чему најбоље свједочи капела са фрескама из тог периода. За срећан пут, монаси су епископу даровали књиге из богате издавачке дјелатности Манастира Подмаине, нешто од свога рукодјеља и манастирски мед.

П.К./И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This