Izaberite stranicu

Filaret_CernigovskiЧЕРНИГОВ, 26. октобра 2009. – Поглавар Украјинске православне цркве, Митрополит кијевски и све Украјине Владимир, 25. октобра посјетио је Черниговску епархију, саопштава „Украјина православна“.

Тога дана Поглавар Украјинске православне цркве служио је Божанствену литургију у Светотројичком катедралном храму града, у саслужењу многобројних епископа и свештенства.

На богослужењу је прослављен свети Филарет, Архиепископ черниговски. Прочитана је одлука Светог синода Украјинске православне цркве од априла ове године, о прибројавању лику светих Архиепископа черниговског. Затим је отпјеван тропар и кондак светитељу Филарету, послије чега се сав клир поклонио моштима светитеља.

Архиепископ черниговски и нижински Филарет (1802 – 1866) био је познати богослов и историчар Цркве, један од најобразованијих архијереја 19. вијека. Читав живот је посветио раду и читању. Написао је преко 160 разних радова. Истовремено се бринуо о својој пастви. Био је добротвор, помагао је сиротињу, утицао на развој образовања. Између осталог, у Черниговшини је отворио 848 цркава, којих је до тада било само 20.

Умро је од колере, којом се заразио за вријеме путовања по својој епархији. Тада је преко љета 1866. године, Черниговска епархија била захваћена епидемијом. Прије одласка у епархију, упозоравали су да га да не иде, али он је сматрао својом обавезом да помогне људима. Послије његове смрти, епидемија колере је стала и није стигла до Чернигова. Мошти светог Филарета се чувају у капели Светотројичког саборног храма.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=30462

 

Pin It on Pinterest

Share This