Select Page

katedrala_aleksandar-nevski_sofijaСОФИЈА, 22. октобра 2009. – Синод Бугарске православне цркве ограничио је број дана у којима се разрешава обављање тајне вјенчања, саопштава бугарски сајт Двери.Бг.

У званичном црквеном календару Бугарске православне цркве за 2010. годину списак дана, у којима није разријешено обављање тајне вјенчања, знатно је проширен. Мада саопштења о том проширењу раније нијесу публикована у званичним црквеним издањима, највероватније да је тај списак резултат одлуке Светог синода Бугарске православне цркве.

Раније се у Бугарској цркви није вјенчавало за вријеме Великог поста (од недјеље Сиропусне седмице, до уторка Свијетле), за вријеме Успењског, Божићног поста, од дана светог апостола Филипа (14. новембра по старом календару) до Ваведења (21. нов. по старом календару) и од дана светог Игњатија Богоносца (20. дец. по старом) до Богојављања (6. јануар по старом).

Сада се вјенчања неће обављати ни за вријеме Великог поста од недјеље Сиропусне седмице до Томине недјеље, за вријеме Успењског поста, за Божићни пост, Петровски пост, а такође у уторак, сриједу, петак и уочи недјеље, уочи и на дан дванаест Господњих и Богородичиних празника, уочи и на дан Усековања главе светог Јована Крститеља и на дан Воздвижења Крста Господњег.

На тај начин, у календару је остало око 50 дана у којима се може обавити чин вјенчања у Бугарској цркви.

Сајт „Двери.Бг“ није прецизирао, од којег датума се уводе нова ограничења и чиме су изазвана. Свештеници који су раније већ договорили са младенцима дан вјенчања, у недоумици су да ли треба тај договор поништити.

Могуће да ће крајем мјесеца, чланови комисије Синода на свом засједању разјаснити вјерницима увођење тих промјена.

http://www.sedmitza.ru/news/835476.html

Pin It on Pinterest

Share This