Select Page

dmitrij_medvedev_458БЕОГРАД, 20. октобра 2009. – Највише одликовање Српске православне цркве – орден Светог Саве првог степена, биће уручена предсједнику Русије, Дмитрију Медведеву. Свечана церемонија ће се одржати данас 20. октобра, током посјете руског лидера Патријарашком двору и приликом сусрета са јерарсима Српске православне цркве, на чијем челу је, као замјеник Пaтријарха, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, саопштава ИТАР-ТАСС.

Орден Светог Саве је успостављен 1833. године, за вријеме владавине Милана Обреновића. У почетку га је уручивао лично краљ Србије, али послије укидања Монархије у Југославији, то је био прерогатив Патријарха и одликовање је добило искључиво црквени статус.

Орден је највиша награда Српске цркве и има три степена (раније их је било пет). Одлуку о додјељивању ордена, за истакнуте заслуге у духовним, просвјетитељским и хуманитарним областима има лично Патријарх и Синод Српске цркве. Орден се може додјељивати, како духовним, тако и свјетовним лицима, а такође и колективима и организацијама. Међу носиоцима овог ордена су познати српски и страни политички дјелатници, међу њима и предсједник владе Руске Федерације, Владимир Путин.

http://www.sedmitza.ru/news/833273.html

Pin It on Pinterest

Share This