Izaberite stranicu

2787НИКОЗИЈА, 19. октобар 2009, DECR У суботу 17. октобра, на Кипру је отпочело засиједање Мјешовите међународне комисије за богословски дијалог између Римокатоличке и Православне цркве. Учесници ће разматрати документ о улози римског папе у првом миленијуму, који је у октобру 2008. припремио Координациони комитет мјешовите комисије. Представници Руске Православне Цркве су и прије почетка рада Организационом комитету представили своје критичке примједбе.

У недељу 18. октобра, у Никозији је служена света Литургија, којом је началствовао поглавар Кипарске Цркве, Његово блаженство архиепископ Хризостом, уз саслужење представника Константинопољске, Александријске, Московске, Српске, Румунске и Грузијске Патријаршије, и Цркава Грчке, Пољске, Чешких земаља и Словачке. У служби су учествовали и лаици који на засиједању представљају Јерусалимску Патријаршију и Албанску Православну Цркву, а присутни су били и представници Римокатоличке цркве.

Након Литургије чланови комисије су посјетили никозијски метох чувеног манастира Кикос, гдје их је дочекао игуман Никифор.

Мјешовита комисија ће наставити са радом до 23. октобра.

 

Pin It on Pinterest

Share This