Izaberite stranicu

alexandrian-hierarchy-partАЛЕКСАНДРИЈА, 14. октобар 2009. – Од 6-8. октобра текуће године у Александрији одржано је редовно засједање Свештеног синода Александријске Патријаршије под предсједавањем Његовог Блаженства Теодора II, Папе и Патријарха Александријског и цијеле Африке.

Уочи засједања првог дана, служена је Света Литургија у Патријаршијској капели Свете Теодоре, а потом је Патријарх отворио засједање поздравивши све чланове Синода.

Његово Преосвештенство Старац Митрополит Мемфиса Павле, први у хијерархији Свештеног синода, одговорио је у име присутних Митрополита и Епископа.

Његово Блаженство је потом дао подужи извјештај о свему учињеном у посљедњој години у свим црквеним задужењима Патријаршије (Савјетодавне и званичне посјете, мисионарска путовања, административна и кадровска питања, послови на обнови са посебним освртом на стварање Патријаршијског музеја и Сакристије, старање о историјским рукописима и древним документима Патријаршијске Библиотеке, Патријаршијска издања, комплетна обнова историјског Манастира Св. Георгија у старом Каиру, структура и дјеловање НВО и др.).

Изражавајући задовољство Цркве Апостола Марка навршењу десет плодних година архијерејске службе, Његово Блаженство је одликовао Крстом Реда Светог Саве са звијездом неколико епископа, који славе десетогодишњи јубилеј.

Свештени Синод је уздигнуо на ранг Митрополије Епархије: Замбије, Гане и Кирене, а Преосвећеном Теодору Мозамбичком је услишена молба за умировљење из здравствених разлога, док је Преосвећени Калиник Пелусиона, на предлог Његовог Блаженства одликован називом Старац Митрополит.

Основана је и нова Епархија Бурундија и Руанде, и изабрана два нова епископа: Архимандрит Сава Имонетос, као епархијски Епископ Бурундија и Руанде и Архимандрит Нифон Цаварис за викарног Епископа Вавилонског.

Свештени Синод је првог дана разматрао и светитељску канонизацију Свештеномученика Кирила Лукариса, Патријарха Александријског (1601-1620), каснијег Васељенског Патријарха.

На крају првог дана засједања, извршен је Чин наречења новоизабраних епископа и презентовани су прилози: Преосвећеног Макарија Кенијског„Озваничење других црквених бракова афричког удовог и разведеног свештенства“ и Серафима Јоханесбуршког и Преторијског „Црква Африке и СИДА, начини учествовања у међународним напорима на социјалним проблемима, трафикингу, злостављању дјеце итд.“

Другог дана, након представљања нових музичких издања Патријаршије компонованих од стране Преосвећеног Митрополита Родоса Кирила, као и других штампаних издања саслушани су прилози Господе Епископа: „Пастирски проблеми оних који се обраћају из идолопоклонства у Православље“ Јоне Угандског, „Повратак погребне службе у Божанствену Литургију. Свете Тајне и Божанствена Евхаристија. Литургијски поредак Александријског Трона данас. Студија неопходности могућих литургијских прилагођавања“ Александра Нигеријског, „Проблеми и особености пастирског богословља грчких заједница у Африци. Присуство и активност националних парохија или Цркава у јурисдикцији Патријаршије“ Сергија Рта Добре Неда, „Планови за нашу црквену и мисионарску активност и присуство у Исламским земљама. Искуства и путовања, опасности, приступ, начин посјете, предлози“ Алексија Картагинског, „Проблем међурасних разлика оних који приступају Православљу, реализације, опасности. Полигамија – невјенчане мајке, приступ и пастирски однос“ Јеронима Мванзаског, „Теме Црквеног образовања на Афричком континенту. Три постојеће семинарије (Најроби, Киншаса, Александрија). Планови. Већ постојеће семинарије у Свештеним Митрополијама и Епархијама. Даље образовање свештенства и његов финансијски статус“ Георгија Зимбабвеанског, „Искуства и очекивања пастирске и мисионарске активности из посјета новим областима у Африци (нпр. Сејшели)“ Димитрија Иринополског, „Духовна припрема кандидата за свештенички чини духовни живот свештенства. Призиви на свештенство ипроблеми у нашим изборима. Припрема сутрашњих Афричких мисионара, катехизам у Африци данас, катихетски уџбеници“ Игњатија Централноафричког, „Мисионарска друштва, Братства и Патријаршија. Сарадња, искуства, планови“ Јоакима Замбијског, „Поновно увођење службе Ђаконисе у Патријаршији Александријској“ Григорије Камерунски, „Филантропски рад – фактор подстицања мисионарског рада“ Игњатије Мадагаскарски и „Монаштво у Африци. Његовање монашког идеала. Практичне теме и особености“ Мелетије Катангански.

Након завршетка појединих излагања слиједио је дијалог и изнијета су лична виђења и искуства Јерараха из њихове пастирске службе на Афричком континенту.

Трећег дана, засједање је настављено извјештајима Хијерархијских тијела од стране Митрополита који заступају Александријску Цркву у међуправославним, међуцрквеним и међухришћанским дијалозима, конференцијама и савјетима.

Преосвећени Епископ Сергије Рта Добре Наде, представник Патријаршије на Четрвтом предсаборском свеправославном засједању у Шамбезију од 4-6. јуна на тему Дијаспора, говорио је о овој конференцији.

Дати су извјештаји и о активностима на пољу дијалога са Англиканцима, у Панафричком савјету цркава, у Свјетском савјету цркава и у Савјету цркава Средњег Истока.

Након ових излагања Његово Блаженство закључио је засједање и захвалио се свим Хијерарсима Александријског трона за неуморан труд и напоран рад на Афричком континенту, наглашавајући да средишња тачка мисионарске активности остаје духовна организација и напредовање у животу у Христу наше страдалне браће и сестара Афричких, такође и брига за сирочад, борба против болести и образовање.

У отпоздравној поруци, Старац Митрополит Дионисије, Патријарашки генерални Викар, поздравио је неуморну очинску бригу Преподобног Првојерарха за своје свештенство и хришћански народ Цркве Александрије.

Тог поднева, уважени г. Георгије Диакофотакис, Генерални конзул Грчке у Александрији, приготовио је у својој Конзуларној резиденцији званични ручак за Његово Блаженство и чланове Свештеног Синода.

Навече истог дана, Његово Блаженство, заједно са члановима Свештеног Синода, служио је Велико Вечерње у Катедрали Благовијести у Александрији. У бесједи је Старац Митрополит Дионисије Леонтопољски говорио о личности и пастирскоји мисионарској активности Његовог Блаженства Теодора II, Папе и Патријарха Александријског и цијеле Африке, уочи навршења (9. октобра 2009.) 5 година његовог једногласног уздизања на древни Патријарашки Трон Апостола и Еванђелисте Марка.

Извор: http://theorthodoxchurch.info/blog/news

Превео с енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This