Izaberite stranicu

american_flagЊУЈОРК, 7. октобра 2009. – Американци све чешће прелазе из протестантске вјере у православље, цитира Итар-Тасс дневник Њујорк Тајмс. По тврдњи часописа, последњих двадесет година, у Антиохијску православну цркву, чији су парохијани дошљаци из арапског свијета, прешло је хиљаде протестаната. Њихови преци су дошли у САД из Сјеверне Европе.

Велика „конфесионална миграција“ први пут је одјекнула 1987. године, када се у православље обратило скоро 2 хиљаде евангелиста – васпитаника теолошке семинарије у Даласу и чланова „Студентског покрета за Христа“. Последњи талас новообраћених су припадници протестантских доминација, као што су Епископална англиканска и лутеранска Црква.

Часопис цитира професора теологије универзитета Норт-Парк у Чикагу, Бредли Насифа, који тврди да ће 21. вијек постати вијек православља.

„Људи желе да буду у цркви, у којој се не подроњавају границе добра и гријеха“, казао ја за Итар-Тасс ауторитативни православни богослов. „Оне који прелазе у православље привлачи његов правилан хришћански однос према свим моралним питањима“, додао је он. „Не налазећи у својим Црквама ослонце, они прилазе нама“, констатовао је богослов, који је желио да остане анониман. Није одвећ напоменути да у Америци низ конфесија дозвољава једнополне бракове, женско свештенство. Све те појаве Православна црква оштро осуђује.

Антиохијска црква је најстарија Православна црква у свијету, коју су основали апостоли Петар и Павле. Њена канонска територија је Сирија, Либан, Ирак и Кувајт. Центар јој се налази у Дамаску. У САД црква има четвртину милиона чланова и 250 парохија.

У Америци постоји девет помјесних православних Цркава, међу њима су Америчка, Антиохијска, Константинопољска, Руска, Српска. Према неким процјенама, у Америци живи око 2,5 милиона православних хришћана.

http://www.pravoslavie.ru/news/32196.htm

 

Pin It on Pinterest

Share This