Select Page

Школе Православне Цркве у Албанији

Sukthi 1

Средња школа у Суктију

ТИРАНА, 1. октобар 2009. – Као што је познато, Црква је одувијек одржавала тијесне везе са образовањем и културом. Знање остаје један од основних елемената било којег хришћанског образовног и карактерног развоја. Ове године, два посебна догађаја су се спојила у једном дану, први дан школе 14. септембра и црквени празник Воздвижења Часног Крста.

Ромео Боци је на завршној години као ученик црквене Средње школе Часног Крста у Суктију код Драча. Ова школа је пружила њему и његовим вршњацима искуство живота у хришћанском окружењу. Он језгровито и интелигентно о својој школи каже: „Изнад свега, у овој школи примио сам плод онога што нам наша Црква дарује, а то је љубав. Наша школа је сада комплетна (школа је почела прије пар година са програмом до 10. разреда, а сада је пуна средња школа са програмом закључно са 12. разредом, с тим што се у Албанији и 9. разред сматра дијелом средње школе)и врло смо пажљиви на часовима и покушаћемо да помогнемо једни другима и наставницима да би заједно наставили даље.“

Школа је веома напредовала и уложила многе напоре да би ученици постигли позитивне резултате у свом школовању. Директор Анастас Додбида цијени да су три године рада школе биле велики изазов уз многа достигнућа. Што је најважније, школа од ове године има нови дом ученика и и подигла је ниво својих предавача ангажујући нове и талентоване наставнике. Ученици раде по пуном програму одобреном од Владе којем је додато вријеме молитве, часови за учење, различите дискусије и друге активности.

Друга црквена средња школа са именом „Часни Крст“ је у Ђирокастри (јужна Албанија). Ова школа је у својој једанаестој години постојања и дочекала је нову генерацију свршених ученика 10. разреда. Посвећено особље вриједно ради на увођењу и примјени новог образовног система Владе у школи. Директор Танас Беј се нада да ће ове године ученици бити интелектуално подстакнути да буду креативнији у свим својим обавезама и активностима и да ће школа наставити да повишује своје стандарде и квалитет образовања.

mesopotam 2

Водоосвећење у Месопотаму

Чином Водоосвећења који је 15. септембра служио Његово Преосвештенство Митрополит Ђирокастре Димитрије, нова школска година је почела за Средњу занатску школу Апостола Павла. На богослужењу су присуствовали и градоначелници Финића и Месопотама, а ученици и наставници из оближње државне школе су такође дошли да добију благослов Његовог Преосвештенства за ову школску годину. Занатска школа Апостола Павла је у својој четвртој години постојања и налази се у селу Месопотам близу Делвине. Нуди смјерове рачунарске науке, електричарске, водоинсталатерске струке, и инсталатера климатских уређаја. Митрополит Димитрије наглашава да ова школа, основана и подржавана од стране Његовог Блаженства Архиепископа Анастасија, има за циљ, не само да припреми ученике да буду стручни у својим професијама, већ и да израсту у врлинске људе, и да тако, са вјером и помоћу Божјом, помогну у стварању здравијег друштва. Присутни родитељи су такође исказали своје задовољство што њихова дјеца имају прилику да буду ученици ове школе.

Црква у Албанији је отворила и основне школе с фондовима које је обезбједио Архиепископ Анастасије.

Durres

Основна школа у Драчу

Америчко-албанска основна школа „Протагонисти“ ради већ осам година и ове године је дочекала више од 30 првака. Док су ученици 1. до 3. разреда наставили да користе зграду код Цркве Св. Прокопија у највећем парку у Тирани, ученици 4. до 8. разреда су се преселили у предивну нову зграду, довршену овог прољећа, која је у порти Благовјештењске Цркве у Улици Каваја. Јулијана Каба, наставница ове школе објашњава: „Дјеца су у средишту наставе и трудимо се да их непрестано укључујемо у наставни процес. У својој настави користимо методе америчких учионица.“ Школа стално покушава да подигне своје стандарде и квалитет образовања које нуди да би ученици могли имати неке од најбољих резултата на националним такмичењима и Олимпијадама.

Грчко-албанска основна школа „Дух Љубави“, недалеко од Цркве Св. Ђорђа у Драчу ради 5 година и има 82 ученика, од којих је, ове године, двадесет у првом разреду. Директор Кристаћ Миле је обрадован тиме што је нова година дочекана са ентузијазмом, како особља, тако и ученика.

Исидор Коти
Превод на енглески: Георгија Бендо

Извор: http://theorthodoxchurch.info/blog/news

Превод са енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This