Select Page

vladika__Vasilije_Kacavenda_002[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Vladika Vasilije_24.09.09.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 25. септембар 2009. – Његово преосвештенство Епископ звoрничко-тузлански Василије најавио је да ће у недјељу, 4. октобра, бити свечано освећен Катедрални храм Успенија пресвете Богородице и Епископска резиденција у Тузли који су оштећени у протеклим ратним дејставима.

„Хвала Богу и добрим људима, Катедрални храм и Епископска резиденција су реновиране и доведене у стање како доликује светом храму“, рекао је Срни владика Василије и додао да ће освећење бити обављено у присуству већег броја владика Српске православне цркве (СПЦ), свештенства и вјерног народа.

Он је позвао сав вјерни народ СПЦ, а посебно Епархије зворничко-тузланске и пријетеље СПЦ да тога дана узму молитвено учешће да заблагодаре Господу за сва доброчинства, која нам пружа Отац небески да у невољама издржимо и не посрнемо, јер ево девастирани Катедрални храм оживјеће у свој слави својој.

Владика Василије је истакао да ће овом приликом Епископској резиденцији бити враћене драгоцјености које су биле изложене до рата, што значи да ће бити поново отворена музејска збирка.

Он је нагласио да су Катедрални храм и Епископска резиденција у Тузли стављени под заштиту државе, као културно-историјски споменици од изузетне вриједности.

Говорећи о духовној обнови у Еперхији зврничко-тузланској, владика Василије је рекао да благодари Господу и на најмањем дару, а поготово на оволиком броју подигнутих храмова и обновљених цркава, јер треба имати на уму да је у току протеклог рата на овом подручју порушено 56 цркава, плус остали црквени објекти.

„Хвала Богу, све то обнављамо, док истовремено подижемо нове цркве, као стварну потребу вјерног народа, који се држи вапаја пророка Давида – Господе жедна је душа моја Бога живога, и зато жели да подиже себи изворе и духовне болнице гдје ће да храни душу своју“, рекао је епсикоп Василије.

Освећење ових светих објеката почеће у 9.30 часова.

Pin It on Pinterest

Share This