Select Page

Patrijarh_Teofil Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски Теофил III позван је у Јерусалимску полицијску станицу и у име хришћанских заједница Свете земље обратио се поруком мирног суживота

ЈЕРУСАЛИМ, 17. септембар 2009. – У сриједу, 16. септембра 2009, израелска полиција је одржала церемонију у сједишту Полиције, близу Руске мисије (Mascobiyeh), поводом Јеврејске Нове Године (Rosh Hashanah). На скуп су били позвани и представници Хришћанских заједница у Светој Земљи и друге угледне особе.

На почетку церемоније, Рабин Јерусалима говорио је о протеклој години као једној од благословених, но не без тешкоћа. Претходна година са својим проблемима се завршила а нова долази. „Овај период“, рекао је Рабин, „време је за праштање између нас и Бога. Желимо да дођу добра времена, времена мира за Израел“.

У наставку је говорио г. Нир Баркат, градоначелник Јерусалима, и рекао да је наша привилегија што служимо и живимо у Јерусалиму, граду у срцу Израела, који је у центру пажње милијардама људи у свијету. Наша је дужност да то искористимо. Градоначелник је затим захвалио Полицији за њихову сарадњу, бројне активности и пожелио да Нова Година буде година радости, мира, безбједности и година са мање препирки и спорова.

Закључујући, Градоначелник је изразио своје саучешће породицама, чији су чланови, полицајци, погинули вршећи своју дужност.

Након њега, Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски Теофил III обратио се присутнима, у име Хришћанских лидера Свете Земље, следећим ријечима:

Градоначелниче Јерусалима г. Баркат,
Начелниче Полиције Јерусалима г. Франко,
Уважени припадници Полиције Јерусалима,
Даме и Господо,

Прослављајући велики и свети дан Рош Хашанах, поздрављамо Вас у наше име и у име наших братских Хришћанских лидера. Цијенимо наш важан однос и сарадњу и добро разумијевање које дуго постоји међу нама.

Разумијемо да је ваш посао јако компликован и тежак. Очи цијелога свијета су толико честе усмјерене на Света мјеста овога Светога Града – града који је подједнако драг и свет Јеврејима, Хришћанима и Муслиманима. Чак и они који не исповједају ниједно религијско вјеровање разумију значај Јерусалима за цијело човјечанство. Ово значи да је ваш рад често у жижи, и да се мјери неуобичајено високим стандардима, тако да се грешке и недостаци брзо уочавају, а преданост служби често остаје непримјећена.

Са наше стране, данас вам честитамо због одговорног посла који радите ради очувања јавног реда и мира, поготово током различитих светих дана, религијскиг прослава, и грађанских празника у Старом Граду. Било да је Рамазан, или Пасха, или Васкрс, добробит свих зависи од вашег присуства и расуђивања. Поклоници морају имати приступ Светим мјестима током религијских празника, а Град мора бити безбједан и доступан свима.

Са посебном захвалношћу наглашавамо ваш рад током протеклог празника Успења који се поклопио са почетком Рамазана. Сваке године, многољудна Литија иде из дворишта Цркве Светог Гроба до Гетсиманије. Увијек је много поклоника и изазов је руководити толиким мноштвом људи. Ове године је све прошло глатко и без инцидента, и поклоници су били јако захвални Полицији. Нека нам позитивно искуство и старање о безбједности свих за празник Успења буде инспирација да се постарамо да се на исти начин изађе у сусрет потребама поклоника Обреда Благодатног Огња.

Присјећајући се овог и других сличних прилика, када је ваш рад осигурао безбједност многих, охрабрујемо вас да наставите да се држите највиших стандарда професионализма и уљудности идући у сусрет многим и тешким дужностима. Нека би, у новој години, продубили своју посвећеност достојанству професије, као они којима је пружено велико повјерење.

Пророк Исаија нас речито подсјећа на „срце Јерусалима“. „Говорите срцу Јерусалима“, каже Исаија. (Ис. 40, 1)

Нама је, у нашој религијској и духовној мисији, а вама у вашој грађанској одговорности, брига за „срце Јерусалима“ повјерена. Ово је истовремено и свештена и јавна дужност. Захваљујемо вам на улози коју имате у чувању срца Јерусалима, срца које бије животом за све, а посебно за вјернике три монотеистичке вјере, и желимо Вама и Вашим породицама срећну и благословену Нову Годину. Хвала Вам.“

Из канцеларије Главног секретара

Извор: Званични сајт Јерусалимске Патријаршије

Превод са енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This