Izaberite stranicu

Patr_Vartolomej_016 (Custom) Прослава десетогодишњице устоличења Архиепископа Америке Димитрија

Његова Свесветост Васељенски Патријарх Вартоломеј почиње своју Апостолску и Патријарашку посјету Сједињеним државама доласком у Њу Орлеанс, 20. октобра текуће године. Сврха ове, његове шесте посјете америчком народу, је двострука: да сазове и предсједава Осмим симпосионом Религија, наука и животна средина (RSE), и да прослави десету годишњицу устоличења Архиепископа Димитрија Америчког као Првојерарха Грчке православне архиепископије Америке.

Његова Свесветост, под чијим високим покровитељством се одржава Симпосион Религија, наука и животна средина, предводиће бројну и разнолику групу теолога, научника, законодаваца, заштитника животне средине, представника привреде, невладиних организација и медија на петодневни Симпосион посвећен животној средини ове године са темом: „Враћајући равнотежу: Велика ријека Мисисипи.“

Од 1995. RSE је сазван у седам симпосиона да истражује судбину свјетских вода које покривају седам десетина површине наше планете. Ови скупови научника, заштитника животне средине, законодаваца и представника најзначајнијих свјетских религија створили су блистав етички покрет заштитника животне средине. Темељна стратегија RSE je чврсто вјеровање да, ако желимо сачувати животну средину на Земљи, аналитички методи науке и духовне поруке религија морају дјеловати у хармонији. Симпосион се одржава на води, доводећи учеснике: међународне и регионалне религијске лидере, научнике, заштитнике животне средине, законодавце, представнике медија и остале значајне личности политике и бизниса директно на угрожене водене цјелине. Политику и планирање симпосиона осмишљава Религијски и Научни комитет састављен од истакнутих личности религија и науке из цијелог свијета, под предсједавањем Митрополија Јована Пергамског. Представници земаља којих се тичу теме појединих симпосиона такође су чланови организационог комитета. На претходним симпосионима били су присутни шефови држава, министри за заштиту животне средине, министри економије и истакнути интелектуалци. (Више информација о Мисисипи симпосиону: www.rsesymposia.org)

Након Симпосиона, Његова Свесветост одлази у Њујорк на цијелонедељну прославу десетогодишњице устоличења Архиепископа Димитрија. Прослава ће започети са празничним Великим бденијем, 25.октобра, уочи Св. Димитрија Мироточивог у парохији посвећеној овом Великомученику у Мерику, Њујорк. Следећег дана, Његова Свесветост началствоваће празничном Божанственом Литургијом у катедрали Св. Димитрија у Асторији, Њујорк. Навече 26. октобра, Његова Свесветост предводиће Девету годишњу молитвену службу за Сједињене државе у Катедралном храму Архиепископије, посвећеног Св. Тројици. Ова служба је подржана од стране Сталне конференције канонских православних епископа у Америци (SCOBA – чији су чланови и сви епископи Српске православне цркве у Америци, прим. прев.) и Сталне конференције оријенталних православних епископа у Америци (SCOOCH).

У уторак, 27. октобра, Његова Свесветост сусрешће се са предстојатељима SCOBA. Предвођена Васељенским Патријархом Вартоломејем, по свијету раширена Православна Црква начинила је веома значајан корак напријед у правцу нормализације канонског статуса Цркава које постоје у тзв. „Дијаспори“. Ова прилика за чланове SCOBA да се сусретну са Његовом Свесветошћу случајно долази у вријеме овог процеса. Одмах након састанка, Архиепископ Димитрије угостиће предстојатеље SCOBA и друге водеће екуменске и међурелигијске лидере на ручку у част Његове Свесветости.

У вечерњим часовима 27.октобра, Фордам универзитет уручиће почасни докторат из права Његовој Свесветости. Препознавајући лидерство Васељенског Патријарха на пољима одговорности према животној средини, и међувјерском и међукултурном дијалогу, Фордам представља и тротомну серију најважнијих говора Његове Свесветости. Међу свим пропратним свечаностима које организују Фордам, посебну прилику да се састану и приме благослов од Васељенског патријарха имаће студенти локалног Православно-хришћанског братства (OCF).

У сриједу, 28. октобра, Његова Свесветост имаће састанке са генералним секретарем УН Бан Ки-Муном у Уједињеним нацијама, као и са Јеврејским вјерским и лаичким лидерима у гостима код Рабина Артура Шнајера, предсједника Фондације Приговор савјести.

Његова Свесветост на кратко ће отпутовати до Атланте, и служити Доксологију у Благовјештењској катедрали тамошње Митрополије. По повратку у Њујорк у петак, 30. октобра, присуствоваће пријему у Музеју библијске умјетности (MOBIA) који ће поставити једномјесечну (од средине октобра до средине новембра) изложбу у част Његове Свесветости и његових иницијатива за заштиту животне средине.

Након пријема у MOBIA, Његова Свесветост присуствоваће, у чувеној и поновно отвореној дворани Алис Тали у Њујорку, гала музичкој прослави, посвећеној уједно и његовој посјети Сједињеним државама и спомену на деценију службе Архиепископа Димитрија. Маестро Петер Тиборис предводиће Менхетнском Филхармонијом у редовном програму и специјалним наступом Архиепископскога Митрополитовог Хора младих.

У суботу, 31. октобра, Његова Свесветост обратиће се Савјету Архиепископије и састати са Националним одбором Филоптохоса (добротворно и филантропско друштво жена Грчке православне Архиепископије Америке, прим. прев.). Истог дана увече, Ред Светог Андреја, Архони Васељенске Патријаршије одржаће свој годишњи банкет у част Васељенског Патријарха. Специјални говорник те вечери биће новоустоличени римокатолички Архиепископ Њујорка, Његова Екселенција Тимоти Долан.

У недељу, 1. новембра, Његова Свесветост предстојаће на Патријарашкој Божанственој Литургији са Архиепископом Димитријем и свим члановима Светог епархијског синода Грчке православне Архиепископије Америке у Архиепископској Катедрали Св. Тројице у Њујорку. Лично ће руководити увођењем нових Архона Реда Св. Апостола Андреја, што се јако ријетко виђа.

Увече истог дана, Патријарашка делегација одлази за Вашингтон ДЦ. За вријеме свог боравка у главном граду САД, Његова Свесветост ће обиљежити 18 година као Васељенски Патријарх службом Доксологије у Цркви Светих Константина и Јелене у Анаполису, Мериленд.

Током прве недеље новембра, Васељенски Патријарх Вартоломеј сусрешће се са највишим званичницима америчког народа: Предсједником, Потпредсједником, Предсједником Представничког дома, Државним секретарем и Лидером већине у Сенату. Потпредсједник Бајден , као и државна секретарка Клинтон приредиће вечере у част Његове Свесветости.

Поред овога, Васељенски Патријарх је најављен и као говорник на Брукингс институцији (www.brookings.edu) и на Џорџтаун универзитету у заједничком пројекту коју спонзорише Џорџтаун и Центар за амерички прогрес (www.americanprogressaction.org).

Даље информације о посјети Васељенског Патријарха могу се пратити online на адреси: www.usvisit2009.org

Извор: http://www.patriarchate.org/events/usvisit2009/media/2009-09-observer

Превод на српски: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This