Izaberite stranicu

Храм Св.Спиридона у Трсту, Италија

Храм Св. Спиридона у Трсту, Италија - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 23. септембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у недјељу 20. септембра Свету службу Божију у обновљеној цркви Светог Спиридона Чудотворца у Трсту.

Владика Амфилохије је ову литургију служио у име Светог архијерејског синода СПЦ у договору са надлежним архијерејем Високопреосвештеним Митрополитом загребачко-љубљанским Господином Јованом, поводом 140 година од освећења овога храма и више од 200 година прве службе на црквенословенском језику.

Светом богослужењу присуствовали су бројни српски и италијански званичници, међу којима су били министар вјера у Влади Србије Богољуб Шијаковић, амбасадор Србије при Светој Столици Владета Јанковић, државни секретар Министарства за дијаспору прим. др  Предраг Тојић, генерални конзул Србије у Трсту Владимир Николић и тршћански Бискуп Еуђенио Равињани.

Градоначелник Трста Роберто ди Пјаца и начелник аутономне регије Фриули Венеција Ђулија Ренцо Тордо добили су, на предлог Митрополита Јована, ордене Светог Саве којим их је одликовао Свети Синод СПЦ за помоћ у обнови цркве и бригу коју исказују према православној заједници у Трсту.

Обнова цркве коштала је око два милиона евра.

Сабрању су присуствовали и свештеници грчке и румунске православне заједнице.

Након освећења обновљеног храма и Свете литургије, Митрополит Амфилохије је посјетио изложбу вриједних богослужбених и умјетничких предмета, као и књига из ризнице цркве Светог Спиридона у тршћанском старом граду. У истој поставци су портрети и историјати најзначајнијих српских породица у Трсту, међу којима је највише Бокеља и Далматинаца.

Владика је посјетио и православну тршћанску цркву Светог Николе, која се налази под јурисдикцијом Константинопољске Патријаршије.

Митрополит црногорско-приморски посјетио је у Загребу у сједишту Загребачко-љубљанске Митрополије Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског Господина Јована.

По ријечима старјешине цркве Светог Спиридона протојереја-ставрофора Рашка Радовића српска заједница у Трсту тренутно броји око седам хиљада душа.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This