Izaberite stranicu

sapurica_6НИКШИЋ, 10. септембар 2009. – У уторак, 8. септембра у галерији Црквено-народног дома Светог Василија Острошког у Никшићу отворена је самостална изложба фотографија под називом „Непролазна љепота Православља“ аутора Жељка Шапурића из Никшића.

Најзаступљенији мотиви овог аутора, који се фотографијом бави више од 30 година, јесте љепота пејзажа, родни Никшић, а посебно манастири, цркве, светиње и црквени живот на простору Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Поставку изложбе чини 39 радова, које је Шпурић последњих година објективом биљежио, с благословом Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и Игумана острошког Владике Јована. Публику у Црквено-народном дому поздравио је јереј Слободан Јокић, старјешина никшићке Саборне цркве.

Жељку од срца честитам на овако дивним фотографијама, којима он са успјехом „хвата“ љепоту православља. Православље значи живот, значи прелазак пропадљиве стварности у вјечно постојање и бивствовање. Данас није лако бити православан, али, та тешкоћа управо и чини љепоту живота у Цркви Православној, казао је свештеник Јокић. Отац Слободан је истакао да Шапурић посједује истанчан осјећај да својим објективом биљежи и овјековјечује тренутке православља у којима се открива дубина и сва љепота православне вјере.

Мотив за његов рад није мртва природа или неки статичан призор, већ сам живот као динамика и постојање. То се најбоље види на бројним изложеним експонатима, на којима су приказани нпр. ликови монаха и монахиња, свештеника, дјеце са иконама, цркве, призори са литија и служби, што и јесте саставни дио  живота наше Цркве. Благословима Митрополита Г. Амфилохија и Преосвећених Владика Јоаникија и Јована наш суграђанин Жељко Шапурић последњих година преноси и овјековјечује тренутке нашег живота у Цркви, а о енергији и љубави са којом то ради говори података да од око 250 хиљада фотографија колико их Шапурић има у својој архиви, 20 хиљада је везано за црвени живот, нагласио је јереј Слободан Јокић.

Изложбу „Непролазна љепота православља“ отворио је проф. Војислав Караџић, који је аутору изложбе у наредном периоду пожелио нове поставке, а све са циљем да „православље још силније пулсира и да се снажније удијева у наша бића и да кроз Цркву, као неисцрпно врело вјере добијамо дубину богопознања и усавршавања“.

– Оно о чему нам говоре ови презентирани радови могло би се свести на сљедеће: натопљени су духовношћу. Иза завјесе ћутања и неког молитвеног затишја наслућује се притајена енергија, речитост и  благоугодни интимизам. Доброжелатељношћу лица нам дочаравају мале призоре, оно мудроносно и староставно, бића на служби Божијој која журе да чине добро, спремна да одрицањем, смјерношћу, исијавањем љубави и несебичношћу буду свима од помоћи, да врлином напајају и најмлађе, да и они спознају своје моћи, рекао је Караџић. Он је запазио, да међу мотивима Шапурићевог фотографског опуса, значајно мјесто заузима и крст Острога као „симбол животности“.

Ту је и незаобилазни крст Острога, слава му и милост, крст као симбол животности у заикоњеном манастиру који, у сраслици са небом, заломљене гране вјере милошћу занавља и трому крв разгибава да не утрне, усправљајући прамење наде, вјернике напаја исполинском снагом, мироточи свјетлост из ћивота, варничи зубљом лозе винове, уждивене у вене стијења жижом несавира. На фотографијама као да је све душом омиловано, сваки грумен вјере, сваки трепет срца, свака варница Христовог огња, сваки крес надања, свака милостива рука, испружена на огњишту вјере, свако невино око монахиње, казао је проф. Караџић.

Жељко Шапурић је учесник на десетине колективних представљања локалног и међународног карактера, а крајем прошле године његова фотографија „Времеплов“, настала приликом скидања старог сата са звоника никшићке Саборне црке освојила је другу награду на  Међународној изложби фотографија „Православље на интернету“, коју организује Друштво „Беофото“ из Беочина. Већ неколико година Шапурић се бави колекционарством и посједује изузетно вриједну збирку од око 180 апарата и фото-опреме старије производње. Овом приликом у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког публика има прилику да види дио ове његове колекције, од којих је најстарији апарат произведен прије 130 година. Отварање изложбе појањем је употпунила Милена Васиљевић, члан црквеног хора Преподобне мати Ангелине из Никшића.

Извор: Званични сајт Епархије Будимљанско-никшићке

Pin It on Pinterest

Share This