Izaberite stranicu

5139-180px-solzenjicinМОСКВА, 10. септембар 2009. – Солжењицинова дјела ће се изучавати на часовима књижевности у старијим разредима руских школа, пише часопис La Repubblica.

Министар образовања и науке Андреј Фурсенко потписао је налог да се у школски програм, у предмет књижевност унесе књига Александра Солжењицина „Архипелаг ГУЛАГ“. Како каже аутор чланка, руски ђаци, већ изучавају Солжењицинова дјела „Матронино двориште“ и „Један дан Ивана Денисовича“. Планирано је изучавање и других дјела лауреата Нобелове награде за књижевност, који је 20 година био у прогонству.

Заштитници људских права подржали су иницијативу Владе, Владимир Путин је прије неколико мјесеци прихватио предлог пишчеве удовице Наталије Солжењицин, да се изда скраћена верзија „Архипелага ГУЛАГ“ како би младима олакшали читање. Наравно, за ученике ће се штампати специјално издање, које ће бити скраћено у односу на оригинал три пута.

„Изучавање те Солжењицинове књиге олакшаће рјешавање проблама, који узнемирава наше друштво око покушаја да се схвати наша прошлост“, прокоментарисала је Наталија Солжењицин.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=7&id=29587

Pin It on Pinterest

Share This