Izaberite stranicu

01.Септембар 2009.г. Донаторско вече за Храм Св.Јована Владимира у Бару

01. септембар 2009.- Донаторско вече за Храм Св. Јована Владимира у Бару - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 3. септембар 2009. (Светигорапрес) – У Бару је у уторак, 1. септембра 2009. одржано друго донаторско вече за изградњу Храма Светог Јована Владимира, којој је присуствовало четрдесетак приложника, међу којима је било православних Руса, житеља Бара и околине.

Звучни запис

Звучни запис

На вечери је сакупљено преко 10.000 евра, а посебан прилог за Храм су 12 звона у вриједности око 130.000 евра за која се као дародавац јавио Виктор Константинович Ушаков, преузевши сву бригу за њихову израду и допремање до Бара.

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, благословио је госте, подсјетивши на велико поштовање које Свети Јован Владимир има међу свим балканским народима.

„Свети Јован Владимир је једна изузетна личност ових наших православних, балканских простора, али у исто вријеме и ширих православних простора. Службе његове су у новије вријеме штампане у Русији и он је изузетно поштован широм православне Русије. Један од светитеља с ових наших простора, међу којима су још Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, чије фреске се налазе и у Кремљу. Недавно сам имао радост да служим са Московским Патријархом у Успењском сабору у Кремљу, гдје се ове фреске налазе, а има га и у руским црквеним календарима.

Дакле, Светитељ је васељенски, универзални и са тог разлога и чињенице да је владао овим просторима, ми смо дали благослов да овај Храм буде посвећен Светом Јовану Владимиру. То ће бити први значајан храм у историји њему посвећен. Много је значајно и да је у Храм уграђен његов крст, вијековима сачуван у часној породици Андровића.“

Након што се захвалио породици Андровић на томе што су ових дана донијели Крст Св. Јована Владимира на Свету Литургију служену на нултој тачки, у олтару Храма Св. Јована Владимира, подсјетио је да је Храм један од ријетких на овим просторима који има крипту, која ће бити посвећена Св. Александру Невском, како је истакао, великом владару и православном витезу.

Високопреосвећени Митрополит је подигао здравицу за здравље, напредак и благослов свих присутних и изразио увјерење да ће овај Храм бити украс наше душе и украс града Бара и свједочанство јединства васељенског православља.

У име Одбора за изградњу, Митрополита и све присутне, поздравио је протомајстор инж. Момчило Станојевић изнијевши најважније техничке карактеристике Храма и описавши динамику досадашњих радова, нарочито оних у посљедња три мјесеца, искористио је прилику да се нарочито захвали г. Веску Лековићу из Бара за досадашњу помоћ.

„Основа Храма је 1370 квадратних метара у бруто површини, а највиша тачка са крстом износи 41,6 метара. Дужина Храма је 53 метра, а ширина крипте без параклиса 24 метра.“

Благајник Одбора г. Момчило Карић на крају вечери се захвалио свим присутнима и објавио укупан износ прилога. Најављено је још сличних окупљања.

Вече је својим појањем уљепшала и етно пјевачка група „Дарови Светог Јована Владимира“ из Бара.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This