Izaberite stranicu

01. септембар 2009.г.  - Цетињски Манастир - ГАЛЕРИЈА

1. септембар 2009.г. - Цетињски Манастир - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 01. септембра 2009.г. (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос у Цетињском манастиру, поводом почетка нове школске године, Свету архијерејску литургију и службу призива Светог Духа.

«Помолисмо се, драга браћо и сестре, да нам Господ пошаље Духа мудрости и истине, нарочито на ученике ове наше богословске школе», рекао је Владика у архипастирској бесједи сабранима на Светој служби. «И на све ученике који данас крећу у школу у овоме граду, Црној Гори и свуда у свијету», рекао је он.

Звучни запис

Звучни запис

«Да би Његовом љубављу и мудрошћу могли познати све дубине, висине и ширине тајни скривених у нама, свим створењима у Божјој творевини, у свим видљивим и невидљивим свијетовима. А посебно да би стекли оно знање и мудрост које дарује истину богопознања., која нам открива Бога као вјечну и непролазну љубав на којој почива овај свијет», рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Свете литургије и призива Светога Духа за почетак нове школске године у Митрополији је одржан састанак Катихетског одбора и вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске. На састанку је разматран Нацрт Општег плана за вјеронауку у Митрополији црногорско-приморској, као и досадашњи рад школа вјеронауке широм Митрополије, а дати су предлози и сугестије за нову школску годину.

Високопреосвећени Митрополит је изразио своје задовољство досадашњим трудом и залагањем вјероучитеља и нагласио потребу озбиљног и темељног рада са полазницима вјеронауке, нарочито њиховог учешћа на богослужењима у својим парохијама. Тим прије што и даље нема вјеронауке у школама у Црној Гори.

У Митрополији црногорско-приморској, која покрива Главни град Подгорицу, Престоницу Цетиње, Општине Даниловград и Колашин и приморске општине Бар, Будву, Котор, Тиват и Херцег Нови, дјелује тридесетак школа вјеронауке са преко 1000 редовних полазника. За почетак октобра ове године заказан је семинар свих вјероучитеља Митрополије у Подгорици.

Господин Митрополит је данас предсједавао и првој сједници Наставничког савјета Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу поводом почетка нове школске године и уписа 18. генерације ученика обновљене Цетињске Богословије.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This