Izaberite stranicu

Sergej_MihalkovМОСКВА, 29. август 2009. – Познати руски пјесник Сергеј Михалков, велики пријатељ Српске православне цркве, као и Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, који се упокојио у 97-ој години живота, сахрањен је на Новодевичјем гробљу у Москви. Гроб С. Михалкова налази се близу гроба балерине Галине Уљанове и пјевачице Људмиле Зикине.

Сергеј Михалков је сахрањен уз војне почасти: гроб је спуштан у земљу уз звуке руске химне, коју је он написао и артиљеријску паљбу.

Сахрани је претходила церемонија опраштања, која је почела у петак вече 28. августа у Храму Христа Спаса и наставила се сљедећег дана.

Сергеја Михалкова на последње путовање пратили су његова удовица Јулија Суботина, синови Андреј Кончаловски и Никита Михалков, унучад Артем, Надежда и Ана. Многи државни и културни дјелатници дошли су да се опросте са пјесником.

Ујутру 29. августа на празник Спаса Нерукотворног и Теодоровске иконе Мајке Божје, у Храму Христа Спаса опијело Сергеју Михалкову служио је Епископ зарајски Меркурије. Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил изрекао је крај одра почившег опроштајни говор.

Класик руске дјечје књижевности, аутор двије химне СССР-а и химне Русије Сергеј Михалков је рођен 13. марта 1913. г. у Москви. Упокојио се 27. августа у једној од московских клиника.

http://www.sedmitza.ru/news/778916.html

Pin It on Pinterest

Share This