Izaberite stranicu

29.Август 2009.г. - Св.Архијерејска Литургија на темељима Саборног Храма Св.Јована Владимира у Бару - ГАЛЕРИЈА

29. август 2009. - Св. Архијерејска Литургија на темељима Саборног Храма Св. Јована Владимира у Бару - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 29. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством прву Архијерејску литургију на темељима Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.

«Користим прилику да захвалим Господу на томе што је овај храм почео да расте», рекао је Владика бројним Баранима сабраним на Светој служби. «Дуго смо чекали и већ смо се сви били забринули и постали тужни шта се догађа са храмом у Бару. Питали смо се да ли је могуће да су Барани духовно замрли, па немају снаге ни моћи да наставе оно Свето дјело које је започело прије више од петнаест година. Лијепо је што је данас са нама отац Богић Фемић који је уградио своју жртву у темеље овога Светога храма. А још је љепше и чудесније што је огањ Часнога Крста обухватио грађевински одбор у последње вријеме», рекао је он.

«Само чудом Божјим је ово израсло последњих дана и мјесеци. Ја се питам: Господе, да ли је могуће да сам дошао данас да служим службу Божију на нултој тачки, изнад крипте, овога Светога храма? То је једно велико чудо и знамење и то је плод Часнога Крста Светог Јована Владимира кога чува часна обитељ Андровића», рекао је Митрополит Амфилохије.

«Благодарећи Богу и радујући се ревности грађевинског одбора, у нади да је ово тек почетак огња духовнога и да ће храм незадрживо да расте према небесима до златнога крста, ја бих хтио да једном од главних пројектаната и брижника овога Светога храма Светислава Поповића и блаженог спомена његовом брату Јовану, који је њега подстакао, уручим орден Светога Саве којим га је одликовао Свети Архијерејски Синод на наш предлог, да му то буде на благослов, и њему и дому његовом, али у исто вријеме и на подстицај за будуће подвиге, ако Бог да», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Величанственог овога за град под Румијом историјскога догађаја увелићао је Крст Светога Јована Владимира којег је овог дана изузетно донијела породица Андровић на поклоњење и цјеливање вјерном народу током Свете литургије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This