Select Page

pozar-kod-crkve-grckaАТИНА, 25. август 2009. – Већ неколико дана источни квартови грчке престонице обавијени су пламеном. Пожари – бич Грчке, сваког љета наносе огромне штете, али престоницу не угрожавају често. Стотине кућа је изгорело. Болнице и старачки домови су евакуисани.

Над Атином се надвио црн облак дима: еколози говоре о природној катастрофи. У неким мјестима ватра је изгашена, али на сјеверо-истоку града пожари су се опет разгорели. Ватром је захваћено 15 хиљада хектара. Највише су пострадале области Граматико, Варнава, Маратон и Стамат.

Ватра је запријетила најкрупнијем манастиру грчке престонице – Пентели, гдје често засиједа Свети синод Јеладске цркве. На срећу ватрогасци су успјели да зауставе ватру на 50 метара од обитељи.

По информацијама ватрогасаца два монаха из манастира „Живоносни источник“ у области Граматико остала су у окружењу ватре. Пожари и даље пријете манастиру преподобног Јефрема Чудотворца у Неа Макри. Монаси су евакуисани, мошти светитеља су такође пренијете на безбједно мјесто.

Архиепископ атински и све Грчке Јероним је наредио црквеној организацији „Узајамна помоћ“ да укажу неопходну помоћ пострадалима.

http://www.patriarchia.ru/db/text/726871.html

Pin It on Pinterest

Share This