Izaberite stranicu

patrijarh-kirilСОЛОВКЕ, 22. август 2009. – Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил посјетио је 21. августа Спасо-Преображењски Соловецки ставропигијални манастир и Свето-Вознесењски скит на Сјекирној гори.

Поглавар Руске цркве, како је саопштио новинарима, међу документима, који се чувају у Соловецком музеју, очувано је свједочанство о боравку у затворима на Соловкама Василија Гундјајева, рођеног Патријарховог дједе.

Патријарх је саопштио да се упознао са музејском експозицијом посвећеној трагичним догађајима из историје Руске цркве. „Пронашао сам копију докумената који свједоче о томе да се мој дједа тридесет дана налазио на Сјекирној гори у кажњеничкој самици“, испричао је Патријарх.

Како је прецизирао Поглавар Василије Гундјајев био је послат у изолацију због учешћа у тајним богослужењима, које су служили у мјесним шумама свештеници са Соловки.

„Ријетко се ко вратио са Сјекирне горе, али дједу је Господ помиловао, мада је казна била веома страшна, наставио је Патријарх – То што је дјед остао жив је чудо Божје. Зато за мене посјета овом светом мјесту има веома велики лични значај“, рекао је поглавар.

Из времена Соловецког логора у Свето-Вознесењском скиту налазио се кажњенички изолатор – познат као Сјекирка. У Вознесењском храму затворенике су држали зими без горње одјеће, спавали су на хладном поду. Само неки затвореници су остали живи послије мучења у Сјекирки. Ту у подножју Сјекирке стријељали су осуђене на смртну казну.

Дјед Његове Светости Патријарх Василије Стјепанович Гундјајев, робијаш Соловки, због црквене дјелатности 20-их, 30-их и 40-их година ХХ вијека више пута је био затваран по логорима. Вративши се са робије средином 50-их година Василије Гундјајев је постао свештеник.

http://www.pravoslavie.ru/news/31653.htm

Pin It on Pinterest

Share This