Select Page

Bogorodica_kazanskaМОСКВА, 17. август 2009. г. – Казањска икона Пресвете Богородице, извезена из Русије за вријеме Другог свјетског рата, свечано је враћена Руској православној цркви 16. августа.

Предаја ове јако поштоване иконе услиједила је након Божанствене литургије у храму Мајке Божје „Свих тужних радост“ на Великој Ординки. Католички свештеник Фиделис Руперт уручио је икону Архиепископу волоколамском Илариону, предсједнику Одјела спољних црквених веза Московске патријаршије.

У питању је једна од копија знамените Казањске иконе Мајке Божје, која је обретена у 16. вијеку, и која је, по предању, помогла да се Москва ослободи од пољске интервенције.

Икону о којој је ријеч, пронашао је њемачки војник Јозеф Бертрам на развалинама града Мценска Орловске области. Војник је икону однио у Њемачку и предао је бенедиктинцима у Баварији, замоливши их да у будућности икону врате у Русију.

Предавајући икону католички свештеник ју је назвао „символом мира и покајања“. „Јозеф Бартрам је на ову земљу дошао као непријатељски војник, али пошто је он био вјерник, ова икона за њега је била нит између његове вјере и вјере људи у Русији“, казао је свештеник.

Он је затражио опроштај за невоље и страдања које су Њемци нанијели Русији и изразио наду да ће будућност руског и њемачког народа даље бити мирна и благословена.

Предата икона није стара, живописана је у 19. вијеку. Ипак она представља духовну вриједност: можда су молитве пред том иконом подстакле сина тог истог војника да касније постане монах и свој жиивот посвети Богу.

http://www.sedmitza.ru/news/764395.html

Pin It on Pinterest

Share This