Izaberite stranicu

VartolomejИСТАНБУЛ, 15. август 2009. (Ројтерс) – Турски премијер Тајип Ердоган обећао је демократске реформе на састанку одржаном у суботу са вођама вјерских мањина у Турској, наглашавајући проблем мањинских права, кључни разлог успорености у кретању Турске ка Европској Унији.

Ердоган и Патријарх константинопољски Вартоломеј, са сједиштем у Истанбулу, духовни вођа 250 милиона Православних Хришћана, обишли су касније Цркву Светог Георгија и имали приватан разговор, током кога је, како саопштавају званичници, Патријарх изразио забринутост своје заједнице. Њих двојица су се посљедњи пут састали 2006. године.

Ердоган и Вартоломеј су такође обишли и објекат у коме се некада налазило сиротиште које су прије десет година власти одузеле од Патријаршије. Европски суд за људска права прошле године је донио пресуду да је Турска незаконито конфисковала ову имовину, али влада још увијек није спровела ову одлуку.

Патријарх Вартоломеј је такође покренуо питање затворене Православне Богословије на оближњем острву Халки, али, како званичници преносе, премијер није дао никакву изјаву поводом тога.

„Вјерујемо да Премијер тражи начин да отвори ову школу. Постоји напредак у том смислу“, кажу званичници. „Ово је био врло позитиван и пријатељски састанак.“

Турска је прошлог мјесеца сигнализирала да би након притисака од стране Европске Уније и америчког предсједника Барака Обаме, који је позвао на њено обнављање, Богословија могла ускоро бити отворена.

Европска Унија је поновно отварање Богословије поставила као лакмус тест посвећености Владе концепту религијских слобода за немуслимане у претежно муслиманској, али званично секуларној Турској.

Pin It on Pinterest

Share This