Izaberite stranicu

14. август 2009.г. - Св. Макавеји - Толоши - ГАЛЕРИЈА

14. август 2009.г. - Св. Макавеји - Толоши - ГАЛЕРИЈА

Звучни запис

Звучни запис

ПОДГОРИЦА, 14. августа (Светигора прес) – Црква Светих Макавеја у подгоричком насељу Толоши данас је прославила своју храмовску славу.

Свету Литургију служио је Архијерејски намјесник за Подгорицу, Даниловград и Колашин протојереј-ставрофор Милун Фемић, уз саслужење шесторице свештеника и тројице ђакона.

У пастирској бесједи он је истакао значај Христове жртве, као и значај свих оних који су пострадали прије и послије Њега за Живог Бога и вјеру Божју.

«Међу онима који су мученички претходници Христове жртве значајно мјесто заузимају браћа Макавеји које данас прослављамо», истакао је прота Милун.

Према ријечима старјешине цркве јереја Предрага Шћепановића, пароха толошког, службе у овом храму су редовне сваке недјеље и празника, а број вјерника који учествују у њима из дана у дан је све већи.

«Када ми је мој духовник отац Драган Митровић рекао колико је стар овај храм и колике светиње постоје у околини Толоша, неке од њих сам са њим и обишао, морам признати да ме је било помало страх све ове старине и свих оних богочежњивих душа које су чекале моју недостојност да овдје појемо Богу литургију», рекао је он.

«Но како савршена Љубав изгони страх напоље, тако је и мене љубав мојих парохијана убрзо освојила, и њихова смиреност и приврженост Цркви Божјој. И кад год одем негдје мало даље од Подгорице, моје мисли се враћају овдје», рекао је отац Предраг Шћепановић.

У току Литургије пререзан је славски колач, а домаћин овогодишње славе Снежана Поповић приредила је послужење за све свештенослужитеље и вјернике који су се данас окупили у јединој цркви у Црној Гори посвећеној Свети Макавејима.

За домаћина храмовне славе идуће године пријавио се Јовица Никочевић.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This