Izaberite stranicu

poster 2009 za sajt (Custom)

04. август 2009.г. ДЕСЕТИ САБОР ПРАВОСЛАВНЕ ДЈЕЦЕ ЦРНЕ ГОРЕ на Цетињу - ГАЛЕРИЈА

04. август 2009.г. ДЕСЕТИ САБОР ПРАВОСЛАВНЕ ДЈЕЦЕ ЦРНЕ ГОРЕ на Цетињу - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 04. августа (Светигора прес) – На Цетињу је данас, у организацији Митрополије црногорско-приморске одржан десети јубиларни Сабор православне дјеце Црне Горе.

Манифестација је почела Светом архијерејском литургијом коју је у Цетињском манастиру служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством уз присуство око пет стотина малишана из свих крајева Црне Горе и њихових вјероучитеља.

Поучавајући дјецу и говорећи о Светој Марији Магдалини, Владика Амфилохије је у архипастирској бесједи казао да је десети сабор православне дјеце сазван на дан «оне коју је народ с правом назвао Блага Марија».

«Блага Марија, Марија Магдалина је прва која је изговорила оне свете ријечи ХРИСТОС ВАСКРСЕ када се вратила са Гроба Господњега. Она је благовијестила Христово Васкрсење, не само Јерусалиму, него је стигла и до Рима, до цара Тиберија. И тамо је однијела црвено јаје, које ми и данас, научени од Благе Марије, шарамо у знак Христовог Васкрсења», објаснио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је након литургије на гумну испред Цетињског манастира отворио Сабор и благословио дјецу окупљену на њему под мотом «Христос Васкрсе – радост донесе». «Све вас поздрављам и благосиљам и желим да овај ваш празник данашњи буде од Бога благословен, да се заједно радујемо. Христос воскресе – радост донесе. Бог вас благословио», казао је Митрополит црногорско-приморски.

Звучни запис

Звучни запис

Дјеца су затим кроз пјесму, игру, игроказе и квизове показала своје знање стечено у школама вјеронауке при парохијским и манастирским храмовима у Црној Гори.

Сабор су својим појањем увеличали чланови дјечјег хора «Преподобна мати Ангелина Српска» из Никшића.
Посебне симпатије присутних побрала је, као специјални гост манифестације, дјевојчица из Краљева Бојана Пековић која се представила пјевањем уз струне гусала.

Сабор су својим прилозима ове године помогли АД ИНПЕК – Подгорица, Црнагоракоп – Даниловград, ХМ Дурмитор – Жабљак и ExpoCommerce – Подгорица.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This