Izaberite stranicu

solzenjicin_sahrana3. Август 2009. г. – На дан годишњице од смрти Александра Исајевича Солжњицина, 3. августа 2009. на његовом гробу на гробљу Донског манастира служена је панихида. Заупокојено богослужење је служио отац Николај Чернишев, који је блиско познавао великог руског писца.
На панихиду су дошли рођаци писца, градоначелник Москве Јуриј Лушков, екс-премијер министар Русије Евгениј Примаков, представник Руске штампе Михаил Сеславински, други јавни и државни дјелатници, међу којима су били и лауреати премије Солжењицина.
Стваралачко и идејно наслеђе Александра Солжењицина увијек ће заузимати посебно мјесто у руској књижевности и руској историји, сматра премијер –министар Руске Федерације Владимири Путин. Како је саопштила прес-служба владе, премијер министар је упутио телеграм породици писца поводом његове годишњице.
„Прошла је година дана од кончине Александра Исајевича, и временом све више и више схватамо какав огроман, уистину ненадокнадив губитак је задобила отаџбинска књижевност, култура и сва Русија“, речено је у обраћању В. В. Путина. „Александар Исајевич Солжењицин је био свестрана личност, енциклопедијског образовања, човјек јаког духа – прави руски интелектуалац, личност уистину планетарних димензија. Његово богато стваралачко и идејно наслеђе увијек ће заузимати посебно мјесто у историји руске књижевности, у љетопису наше државе.“

http://www.patriarchia.ru/db/text/711199.html

Pin It on Pinterest

Share This