Izaberite stranicu

ДИВЈЕЈЕВО, 2. август 2009.г. У Свето-Тројицком Серафимо-Дивјејевском манастиру 1. августа одржане су свечаности у част Серафима Саровског. Напунило се 106 година од канонизације и 225 година од дана рођења преподобног. Ове године у свечаностима је учествовало више поклоника него ранијих година, по статистикама око 15 хиљада људи.
Литургија је служена под отвореним небом.
Свечаностима су присуствовали седам арихијереја и мноштво свештенства, монаштва и мирјана.
Након литургије Владика нижегородски и арзамаски Георгије заблагодарио је свима који су се тога дана сакупили у Дивјејеву да се поклоне моштима Серафима Саровског. Он је нарочито заблагодарио делегацији Грузијске православне цркве, поклонивши Митрополиту зугдидском Герасиму икону са честицом мошти преподобног Серафима.
Међу гостима су били и представници световних власти. Гувернер Нижегородске области Валериј Шанцев казао је: „Читав православни свијет данас обиљежава празник великоруског молитвеника. То што је он учинио за Русију су молитве и помоћ страдалнима. Он је нашу земљу избавио од многих проблама који су јој пријетили.“
За поклонике у Дивјејеву, по обичају, направљен је шаторски град за 3 000 мјеста, који није могао да прими све присутне.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=28862

Pin It on Pinterest

Share This