Izaberite stranicu
Moracnik

Манастир Морачник на Скадарском Језеру

Хиландарска Тројеручица

Хиландарска Тројеручица

audio-icon

Звучни запис

ЦЕТИЊЕ, 25. јула 2009. г. (Светигора прес)– Свечаним празничним Бденијем, Светом Литургијом и црквено-народним сабрањем, које је окупило, поред вјерног народа из разних градова наше земље, и госте из Израела и Француске, молитвено и празнично прослављен је данас празник чудотворне Иконе Богородице Тројеручице у манастиру Морачник на Скадарском језеру.

Светом Литургијом, која је и центар нашег живота у Христу, началствовао је јеромонах Петар (Драгојловић) настојатељ манастира Врањина а саслуживали су настојатељ манастира Морачник Протосинђел Јован (Ћулибрк) и парох Зетски Жељко Ћалић, као и двојица ђакона.У току Свете службе Божје, велики број сабраних вјерника приступио је Светој Тајни Тијела и крви Господње, а пререзан је и славски колач и освештано славско жито. По завршетку Литургије, сабрани су приступили трпези љубави, коју је припремила братија Морачника, благодарећи љубави настојатеља манастира Протосинђела Јована(Ћулибрка), монаха Николаја сабрата манастира и многих приложника и добротвора који су помогли да се данашња слава прослави на достојан начин.

По ријечима јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Варњина, данашњем сабрању су, поред монаштва из околних манастира, Кома, Врањине, Бешке, Старчеве Горице, мноштва вјерника из Подгорице, са Цетиња, из Зете, били присутни и гости из Француске, међу којима је, осим православних било и неколико Француза римокатоличке вјероисповијести, као и група Јевреја из Израела, пријатеља оца Јована (Ћулибрка), који су му помогли да боље упозна Израел, и да на прави начин представи страдање српског православног народа у концентрационом логору Јасеновац (што је и била магистарска тема оца Јована). Отац Јован (Ћулибрк) је у меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму на прави начин, још више уобличио и проширио причу о трагедији српског и јеврејског народа који су заједно страдали у Јасеновцу.

По древној традицили на манастиру Морачник вијорила се застава Гроба Господњег, јер су сви манастири на језеру били директно везани, како преко манастира Врањине, тако и у директном смислу, за Гроб Господњи који је извор животворне и васкрсењске силе васкрслог Господа и Побједоносца Исуса Христа нашег Спаситеља. Све у свему, према ријечима оца Петра, данашње сабрање је одисало једном изузетно древном и молитвеном атмосфером.

У последњих неколико година приступило се значајним радовима на обнови комплекса Морачника, самог улаза у манастир (манастриске капије) и велике манастирске куле, тако да ова Светиња, када се гледа са пристаништа, одаје једну прелијепу слику средењевјековног, древног, православног манастира који одише пуним животом, мјеста свакодневне молитве монаха, који из ове дренве Светиње приносе своје молитве Господу, не само за спасење своје душе, него и за мир и благостање читаве Црне Горе и свих људи добре воље.

Манастир Морачник је древна задужбина Балше Трећег господара Зете који је у 14. вијеку саградио ову Светињу, да би га, пред своју смрт, предао на управу свом зету Светом Стефану Лазаревићу, сину цара Лазара.

С.К.

Pin It on Pinterest

Share This