Izaberite stranicu
25. мај 2009, Подгорица; Округли сто

25. мај 2009, Подгорица; Округли сто - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 25. маја (Светигора прес) – У Подгорици је, поводом нацрта Закона о културним добрима, у организацији Правног савјета Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, одржан Округли сто «Црква, држава и културна добра».

Поздрављајући учесника скупа Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је рекао да је држава «по самој природи ствари дужна и обавезна да штити културна добра, да их презентује на адекватан начин. Али ту долази до заједничког старања о њима од стране државе и Цркава и вјерских заједница, које су имаоци, власници највећег броја добара културе на нашим просторима».

«Закон о томе мора да буде усаглашен са свим тим сегментима и да њиме буду испоштовани сви они који су учествовали у стварању културе, који се брину о добрима културе и они који су задужени по природи ствари да се о тим добрима старају», нагласио је Владика.

Владика је рекао да је јавна расправа о нацрту закона повод овог округлог стола, захваливши учесницима на одзиву. «Надам се да ће све оно што ви овдје будете казали помоћи Влади и Скупштини да тај закон буде усаглашен са европским искуством тог типа законодавства, да би као такав могао да донесе праве и истинске плодове», закључио је Митрополит Амфилохије.

Примједбе на текст нацрта Закона о културним добрима које је сачинио Правни савјет Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке саопштио је протојереј мр Велибор Џомић, а у стручној расправи учествовали су бројни посленици културе и науке из Црне Горе, Србије и БиХ, као и представници црногорског министарства културе и посланици у Скупштини Црне Горе.

Расправи су присуствовали и у њеном раду учествовали Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и средњезападноамерички и новограчанички Лонгин, амбасадори Србије Зоран Лутовац, Руске Федерације Јаков Герасимов, као и представник Европске комисије за културу Јана Павлич и представници Римокатоличке Цркве у Црној Гори.

Позиву за учешће нијесу се одазвали представници Завода за заштиту споменика културе са Цетиња и из Котора.

С.Ж./Р.В.

Аудио извјештај

Pin It on Pinterest

Share This