Izaberite stranicu

26.Април 2009.г. Св.Литургија, Древна Дукља код Подгорице - ГАЛЕРИЈА

26.Април 2009.г. Св.Литургија, Древна Дукља код Подгорице - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 26. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Томину недјељу, Свету Службу Божију на остацима цркве Пресвете Богородице у древној Дукљи код Подгорице.

Бесједећи на тему празника посвећеног апостолу Томи који није повјеровао у Васкрсење Христово све док није видио и својим рукама опипао ране Христове, Владика се осврнуо на све о чему говори данашња Ријеч Божја, Откривење Божје, Дух Свети Животворни који нас сједињује и рађа Цркву Божју.

«Духом Светим се родио и Господ од Пресвете Дјеве, Духом Светим се и ми рађамо кроз Тајну Крштења и Миропомазања. Духом Светим живимо, они који се вјенчавају, а сваки други према дару своме. Живимо животом по Богу», рекао је Митрополит Амфилохије.

«То јесте Црква Божија која траје кроз вјекове. Тако је и на овом древном мјесту, ту гдје је била прва хришћанска заједница. Сабирала се у трећем, четвртом, петом вијеку, све до шестог вијека… Онда су разорене ове древне Светиње, али је ово мјесто остало Свето мјесто управо зато што је сила Духа Божјега овдје почивала. Просвећивала је и освећивала и мјесто и оне који су се сабирали у Име Христово на начин на који смо се и ми данас сабрали», објаснио је он.

«Тако је ово наше сабрање у овом древном храму наставак оног древнохришћанског сабора који непрекидно траје и трајаће до краја свијета и вијека», закључио је Владика Амфилохије.

Током Свете архијерејске литургије Митрополит Амфилохије миропомазао је новокрштеног слугу Божјег Душана Спасојевића, а у Свету тајну брака ушли су Борис и Данијела Лабовић.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This