Select Page

05.Април 2009.г. - Манастир Бешка - Скадарско Језеро - ГАЛЕРИЈА

05.Април 2009.г. - Манастир Бешка - Скадарско Језеро - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 05. априла (Светигора прес) – У манастиру Бешка на Скадарском језеру данас је одржан традиционални Благовештенски сабор, који је почео Светом архијерејском литургијом.

Служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Нишки Господин Иринеј са свештенством и уз молитве учешће неколико стотина вјерника из Подгорице, Бара, Београда, Крушевца, Ниша и других мјеста Црне Горе и Србије.

«Велики апостол Павле, просветитељ и учитељ незнабожаца, апостол народа, савјетује нам да нас да на свему благодаримо Господу», рекао јеу архипастирској бесједи Владика Иринеј. «Ја из све душе своје, браћо и сестре, благодарим Господу на данашњем лепом дану, на нашем окупљању код ове древне Светиње, освећене молитвама и заливене покајничким сузама. Благодарим, такође, Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Амфилохију што ме данас позвао да заједно са вама приносимо Господу бескрвну жртву, да Му заблагодаримо на Његовој доброти, милости и љубави», рекао је он.

«молимо се Господу да нас све сједини у једну заједницу Духа Светога», казао је Владика Амфилохије. «То јесте Црква Божија, то јесте ово сабрање, то је заједница неразорива и непролазна којој припадају многи народи, припадали су и припадаће до краја свијета и вијека. Јединство које је постугнуто благом вијешћу Пресветој Богородици, и силаском Сина Божјег међу нас, је јединство неразориво», нагласио је Митрополит Црногорско-приморски.

«Небо је сишло на земљу преко Пресвете Дјеве и земља се онебесила Њоме. То је јединство вјечно и непролазно, богочовјечно. А Пресвета Дјева, чије Благовијести прослављамо, она је граница између тварне и нетварне природе, између вјечнога и пролазнога. Свједочанство тога јединства је и овај Свети храм посвећен Светим Благовијестима. А у исто вријеме то јединство се остварује у личности благовјерне Јелене Балшић, кћерке кнеза Лазара, чије Свете мошти овдје почивају, на овом мјесту које је она утемељила и које је благословено. Преко ње се сјединио царски град Крушевац са Балшићима и народом Божјим овога мјеста. То јединство је неразориво», поручио је Митрополит Амфилохије.

«Присуство Епископа Ниша и Крушевца Господина Иринеја је наставак и свједочанство тог јединства», закључио је Владика.
Жарку Команину је данас у манастиру Бешка уручена књижевна награда „Јелена Балшић“, која се сваке двије године додјељује у спомен на пјесникињу, владарку и ћерку кнеза Лазара.
Награда, чији је покровитељ Митрополит Црногорско-приморски, је установљена 2007. године, а њен први лауреат био је пјесник Ђорђе Сладоје.
Команину је награда додијељена за животно дјело и роман „Ако те заборавим, мој оче“.
Мило Ломпар је испред жирија објаснио да је „Команинов приповједни простор увек везан за драматичне догађаје, идеолошке и породичне расколе у Црној Гори, током Другог свјетског рата».
„Колико реалан, толико и имагинаран, то је простор три суседна села – Пелинова, Црњиша и Провалије – која се налазе испод Острошког манастира“, каже Ломпар.
Он је Команиново приповиједање упоредио са утицајном традицијом модерне књижевности, којој припадају Ками, Сартр, Солжењицин…
Команину је награду уручио Митрополит Амфилохије, а лауреат је потом одржао пригодну бесједу.
Затим је изведена духовна академија уз учешће Црквеног хора «Свети цар Лазар» из Крушевца.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This