Izaberite stranicu

МОСКВА, 26. фебруарa – 26. феруара у Патријарашкој резиденцији у Свето-Даниловом манастиру поглавар Руске православне цркве сусрео се са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем, саопштава прес-служба Московске патријаршије.

Предсједник је у Русију стигао поводом уручења награде Међународног фонда јединства православних народа “За истакнуту активност на јачању јединства православних народа. За ушвшћење и продужетак хришћанских вриједности у животу друштва” за 2008. годину.

Честитајући високом госту у резиденцији Московске патрирјашије Његова Светост је казао о важности награђивања, пошто је Црна Гора Блиска Русији по вјери и историји.

Подсјетивши на ријечи владике Петра Другог Петровића Његоша “Богу се моли, а Русије се држи” Његова Светост Патријарх Кирил је истакао да је духовна и историјска веза између двије земље постојала током многих стољећа, и чак у најтежа времена се очувала та повезаност, подршка и узајамна симпатија.

Његова Светост је казао да је данас велико интересовање руских туриста и поклоника за Црну Гору, број Руса који желе да је посјете стално расте, чему доприносе добри односи изграђени на јединственој вјери и заједничкој историји.

Сусрету су присуствовали предсједник Одјела спољних црквених веза МП Епископ јегорјевски Марк, намјесник Свето-Данилова манастира архимандрит Алексије Поликарпов, секретар за међуправославне односе протојерерј Николај Балашов, секретар Одјела спољних црквених веза МП за сарадњу Цркве и друштва свештник Георгије Рјабих, предсједник Фонда јединства православних народа професор В.А.Алексејев.

Са стране Црне Горе сусрету су присуствовали Епископ диоклијски Јован, министар иностраних послова Милан Роћен, амбасадор Црне Горе у Русији Слободан Бацковић, савјетник предсjедника за спољна питања Иван Митровић и други званичници.

Извор: Патријархија.ру
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This