Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 25. фебруара – Синоћ је у Подгорици представљена књига «Тајне острошког блага» у којој публициста и новинар Будо Симоновић открива и прати шта се дешавало са оним дијелом блага Краљевине Југославије које је 1941. године остало у манастиру Острогу, гдје су се налазиле и три велике хришћанске Светиње.

Протојереј мр Велибор Џомић осврнуо се на значај докумената које је Симоновић на волшебан начин прикупио и сабрао у овој књизи, међу њима и записник са примопредаје иконе Филеримоса, Руке Светог Јована Крститеља и честице Часног Крста.

«То је данас веома значајно, зато што се са разних адреса оспорава власништво Митрополије Црногорско-приморске, не само над Светињама, него и над таквим реликвијама какве су ове три које су по слободној вољи, у то вријеме пунољетног краља Петра Карађорђевића предате на чување СПЦ, Патријарху Српском и манастиру Острогу», рекао је он.

«То значи да једини правни следбеник у том случају јесте Српска Православна Црква и Краљевски дом Карађорђевића. Данас то може да се некоме свиђа или не свиђа, да му одговара или не одговара, али факта говоре тако», нагласио је отац Велибор.

Историчар мр Жарко Лековић, као нарочиту вриједност књиге нагласио је чињеницу да Симоновић у њој бројне податке анализира и разматра мирно и критички, без журбе, предрасуда и предубјеђења.

«О судбини краљевског блага, које је почетком Другог свјетског рата остало у Острогу, нико тако студиозно и непристрасно није писао као Будо Симоновић, иако је и прије њега било покушаја да се нешто каже и проговори о томе», рекао је јереј Предраг Шћепановић.

«О томе најбоље говори чињеница да се пет министара промијенило, док је он трагао и дошао до свих тих вриједних докумената, од којих се неки први пут појављују у овој књизи. И, што је нарочито интересантно, они чија су имена била свијетла и који су били жртве, она се виде на бијелој површини, а имена оних који су чинили нечасна дјела прекрижена су црним фломастером. А можда је и боље тако – да се њихови потомци не стиде онога што су чинили њихови преци», примијетио је отац Предраг Шћепановић.

Обраћајући се бројној публици у сали ресторана «Рибница», аутор књиге Будо Симоновић захвалио је свима који су помогли да се књига објави, а приказан је и полицијски снимак из 1952. године, када је Удба пронашла и заплијенила благо.

Одломке из књиге читао је Милорад Рашовић.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This