Izaberite stranicu

Богојављенска Литругија у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Богојављенска Литругија у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

30-audio-iconЦЕТИЊЕ, 19. јануара 2009.г. (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом Богојављенија, Свету Службу у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

«Поклањамо се Светом Богојављењу и Откривењу велике и Свете Тајне доласка Бога у овај свијет, јављању Оcа, крштењу у Јордану Сина и силаску Духа Светога и, кроз то, јављању истине о Богу, човјеку и овоме свијету», рекао је Владика Амфилохије у бесједи сабраним вјерницима. «Још је древни пророк записао да треба са радошћу да црпимо воде са извора спасења и то његово пророштво се испунило на овај Свети дан Богојављења», рекао је он.

«И наставља се његово испуњење, ево, до данас и до краја свијета и вијека. Као што је Мојсије пророк у пустињи благословио горку воду и претворио је у слатку, као што се Господ крстио у Јордану и чуо се глас Господњи на водама јорданским, и Господ Својим Крштењем освештао воду јорданску да би се сва људска покољења погружавала у ту воду, тако се и ми данас у овом Светом новом храму обнављамо, црпећи воду спасења», рекао је Митрополит Амфилохије.

«Нека би овај Свети дан и овај празник био свима нама на освећење и на просвећење, на очишћење душе и тијела, на просвећење ума, на преображај нашега живота, на претварање у новог човјека очишћеног, просвећеног, благословеног, испуњеног водом живота», пожелио је Митрополит Црногорско-приморски.

Богојављенско пливање за Крстом на Морачи - ГАЛЕРИЈА
Богојављенско пливање за Крстом на Морачи – ГАЛЕРИЈА

Након Литургије и освећења Богојављенске водице, Владика Амфилохије је благословио ријеку Морачу, а уз њу и мора и језера. У такмичењу пливача на саставцима Рибнице и Мораче, први до крста погруженог у ријеку међу тридесет и три такмичара допливао је Звонко Грбавац.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This