Izaberite stranicu

Саборни Храм Христовог Васкрсења у изградњи

04.01.2009. Св. Литургија у крипти Храма Васкрсења Христовог у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 04. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Говорећи о почетку Јеванђеља Матејевог о родослову Исуса Христа, Сина Давидова, сина Авраамова, Митрополит Амфилохије је рекао да је то почетак Светих списа Новога Завјета. «Ми људи обично мислимо да је граница нашега људскога бића, нашега људскога раста и узрастања – смрт. И природно, гледано земаљским људским очима тако и јесте. Међутим, гледано очима Христовим, очима Божјим, кроз призму догађаја Христовог Рођења и Христовог усељења у нашу природу – нема смрти за људску природу, нема границе за људски раст», рекао је Владика Амфилохије.

Св.Литургија у крипти Храма Васкрсења Христовог у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Св. Литургија у крипти Храма Васкрсења Христовог у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

«Мјера човјековог раста је безмјерна. Човјек је призван да се усавршава све докле не узрасте у мјеру раста висине Христове. Једна је мјера човјековог усавршавања по ријечима Боговидца Григорија Нисијског, а то је безмјерје. Има ли ичега узвишенијег, мудријег, дубљег, човјечнијег реченог за човјека и датог човјеку од тога што је Бог човјеку дао, не само створивши га као психофизичко биће него му и подаривши ту могућност да постане Бог по благодати? Да, поред оних својстава које има као човјек – земаљско биће, задобије и својства самога Бога и да његов родослов постане Божји родослов», објаснио је он.

Св.Литургија у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Св. Литургија у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

«Од Авраама до Давида, од Давида до сеобе вавилонске, од сеобе вавилонске до Христовог Рођења – тим Христовим родословом, Његовим сјеменом, тим Светим остатком који се провлачи као златна нит кроз историју рода људског до Христа, тим, дакле, родословом освећује се сваки родослов. Свако рођење људско овдје на земљи освећује се и добија свој смисао. Ми данас, прослављајући Оце, прослављамо управо све они који су припадали том родослову Христовом», рекао је Митрополит Црногорско-приморски.

Св.Литургија у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Св. Литургија у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

«Данас се подсјећамо на Христове претке по тијелу и на наше духовне претке», закључио је Владика Амфилохије.

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Предрага Шћепановића.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This