Izaberite stranicu

ДОЊЕЦК, 18.12.2008.год. – Челник Доњецке епархије самопроглашене “Кијевске патријаршије” иступио је са молбом да њега и његову паству прими под своје крило Украјинска православна црква.

“То је наш коначни избор. Тај избор одговара подстојећем законодавству Украјине у области слободе савјести, и у њему нема никаквих политичких тајних разлога”, ИНТЕРФАКС цитира изјаву “Архиепископа доњецког и мариупољског” Јурија дату украјинској Комсомолској правди.

Поглавар неканонске епархије упутио је првојерарху Украјинске православне цркве писмо са молбом за присаједињење Московској патријаршији.

“Свестрано подржавајући жељу украјинског народа и предсједника Украјине, која се тиче стварања јединствене помјесне Православне цркве, изабрали смо пут канонског рјешавања проблема раскола украјинског православља”, речено је у писму.

Крајем новембра синод “Кијевске патријашије” под предсједавањем његовог вође Филарета Денисенка искључио је Архиепископа Јурија Јурчика из састава “епископата” те организације и запријетио му да служи.

Повод за такву одлуку је предлог Ј. Јурчика да се Денисенко пошаље у пензију “ради измирења православних у Урајини”. На засједању своје епархије Ј. Јурчик је изјавио да Филарет намјерно затеже преговарачки процес са Московском патријаршијом и “Украјинском православном аутокефалном црквом” по питању уједињења, покушавајући да из корјена пресијече покушаје стварања неопходних услова за почетак конструктивних преговора.Edit

Извор: Православие.Ру
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This