Izaberite stranicu

У петак, 23. августа је у порти цркве Светог Петра и Павла у Рисну одржано духовно вече под називом “Његош и Русија”. Академик Синиша Јелушић говорио је, између осталог, о историско-политичком контексту ове теме.

Присутне је поздравио парох рисански, протјереј-ставрофор Момчило Глоговац.

“Његош је, између осталог, попут старих античких мислилаца – најдубљи мислилац и најдубљи пјесник. И његова дубока метафизичка религиозна мисао је врло сложена и тешка. О Његошу се говори увијек у једном врло погрешном и промашеном контексту. Мени се чини да се Његош свјесно, на извјестан начин потискује из хоризонта наше мисли. Не бих се изненадио да за коју деценију ни наши најмлађи не знају готово ништа о томе ко је наш велики владар и владика Петар II Петровић Његош“ – истиче Јелушић.

Говорио је о књижевној и духовној инспирацији коју је Његош добијао преко Русије.

Јелушић наводи и да су у Његошевој библиотеци у највећој мјери заступљени руски преводи.

Према његовим ријечима, Његош је и античке писце читао на руском језику.

„Руска духовна мисао у различитим облицима код Његоша је врло присутна. Несумњиво постоји једна духовна инспирација која је врло битна, а то је велика Његошева тема односа микро и макро космоса. То је велика идеја која промиче у многим његовим стиховима о присутности божанске искре, луче у нама самима“ – каже Јелушић.

Према његовим ријечима, у Његошевој библиотеци налазиле су се све пјесме, до тада објављене, ондашњег класичног пјесника Пушкина, те комплети дјела великих руских писаца: Дјержавина, Жуковског, Муравијова, Карамзина.

„Његош није писац 19. вијека чија се актуелност завршава тим историјским периодом, већ је писац кога непрекидно треба читати, који нам се непрекидно отвара у новим значењима.Његош готово ниједну реченицу није написао да она није испуњена најдубљим поетским и филозофким смислом. Треба се присјетити Његошевог Тестамента. То је правни спис гдје он пише своју врло строгу правну попруку, предиван тестамент који је најдубље религиозан. Он нам свједочи да је готово свака мисао код Његоша управо испуњена најдубљом религиозном мишљу“ – објашњава Јелушић.

Јелушић подсјећа на мишљење историчара да је Црна Гора највише била везана за Русију у Његошевом периоду.

„Односи Црне Горе и Русије никада нису били тако значајни за развој Црне Горе као у Његошевом периоду и то се огледало и на унутрашњем и на спољашњем плану. Никада толики број црногорске дјеце није се школовао у Русији као у Његошево вријеме“ – истиче Јелушић.

Присутнима су се обратили и проф. Дмитриј Таланкин из Москве, који је читао стихове црногорских писаца којима је инспирација била Његошево стваралаштво.

„Млади људи данас у Црној Гори имају проблем идентитета. Ко је Црногорац? Црногорац је човјек који је читао, памти и поштује Његоша“ – поручио је Таланкин.

Доц. др Павле  Поповић говорио је о молитви која је честа и главна тема код Његоша и присутна у многим његовим стиховима.

„Водећа максима о вјечној присутности Његошевој није случајно исказана већ представља ризницу естетских и моралних вриједности, трајну свјетлост која чисто и јако обасјава наше путеве…“- казао је између осталог Поповић, који је на крају казивао стихове своје награђене пјесме „Молитва“.

Јелушић: Нисмо се научили дијалогу, толеранцији, поштовању онога другога који другачије мисли

У интеракцији са публиком учесници духовне вечери „Његош и Русија“ одговарајући на бројна питања академик Јелушић је истакао да је Његош много дубљи суптилинији умјетник.

„Код Његоша многе тачке се преплићу и у том смислу је врхунски умјетник, али они који су другачији, другачије мисле код њега имају изузетно важну улогу. Нажалост, данас у Црној Гори онај који другачије мисли треба га ликвидирати, он нам ништа не треба. Ми се још нисмо научили дијалогу, толеранцији, поштовању онога другога који другачије мисли… Материјално је данас доминанта која покрива све друго. Вриједност није у ономе бити већ у ономе имати, што је погубно за културу, тај либерални концеп води пропасти духа и културе“ – закључио је Јелушић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This