Izaberite stranicu

У Херцег Новом су синоћ уручене награде овогодишњим лауреатима културне манифестације “Трг од ћирилице”: Милу Ломпару, професору београдског Филолошког факултета припао је “Печат херцега Шћепана”, а Српској књиженој задрузи – др Душку Бабићу “Ћириличник”.

Образложење Управног одбора и жирија “Трга од ћирилице” произнио је књижевник Будимир Дубак.

“Мило Ломпар, својим укупним дјелом и прегалаштвом на пољу српске књижевности и културе спада у сам врх наше савремене мисли и достојан је овог високог признања. Књижевно-историјски опус Мила Ломпара, својом ширином и изузетношћу, већ двије и по деценије се налази у жижи интересовања научне и интелектуалне јавности”, рекао је између осталог Дубак.

Говорећи о награди “Ћириличник”, која се додјељује српским културним институцијама, Дубак је подсјетио да је Српска књижевна задруга најстарија издавачка установа у Срба, основана 1892. године.

“Поред Матице српске и САНУ, сматра се најважнијом институцијом српске књиге и културе која је основана у 19. вијеку и која траје у континуитету већ 127 година”, казао је он.

Жири за додјелу награда радио је у саставу: Архиепиископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије (предсједник), протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Никола Тодоровић, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, Желидраг Никчевић и Новица Ђурић (чланови).

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This