Izaberite stranicu

Деца из Општине Грачаница, из Ораховца и Косовског Поморавља, већ четири дана бораве у Котору. То је прва група деце која летује у организацији Националног ансамбла „Венац“, а под покровитељством Митрополије црногорско – приморске. Друга група ће пут Црногорског приморја кренути 23. августа.

Из Котора свакодневно стижу фотографије срећне и задовољне деце, од којих је већина први пут видела море. Прилику да уживају и барем на тренутак не мисле на недаће које су их сналазиле, имају тројица браће Петровић из Грачанице који одрастају без оба родитеља, тројица браће Ђорђевић из Грачанице из породице самохраног родитеља, троје Стевића из Грачанице који живе у контејнерском насељу, двоје малишана из породице Стојановић из Грачанице.

Троје деце породице Ристић из села Братиловца код Косовске Каменице, у пратњи свог стрица, такође ће седам дана бити далеко од своје не баш веселе свакодневнице. У ову групу, како је саопштено из „Венца“ укључено је и једанаесторо деце из Ораховца из социјално угрожених породица.

„Венац је добио позив из манастира Златица из Подгорице и Цетињског манастира, да чланове својих дечјих ансамбала води на летовање, као и на Дечји фестивал који се одржава на Цетињу.

“Пошто смо ми друштвено одговорна установа и желимо да активно радимо на побољшању услова живота своје заједнице, одлучили смо да не будемо себични и да на летовање поведемо и другу децу. Тако смо, после дугог и пажљивог одабира, издвојили децу из породица које су социјално угрожене, децу која никада нису била на мору, али су пре свега предност имала деца без родитеља или са једним родитељем, као и она код којих су дијагностикована нека обољења“, објаснила је директорка „Венца“ Снежана Јовановић.

Она је додала да „Венац“ овакву врсту хуманих акција има у плану да настави и убудуће у сарадњи са Митрополијом црногорско-приморском, па је већ у плану да се јуна наредне године, на летовање поведе, можда и већи број деце са Косова и Метохије.

Ове године је летовање организовано у две групе, па ће прва група бити на одмору од 15. а друга од 23. августа. Иако је претходно из „Венца“ саопштено да ће у Котору овог лета летовати седамдесеторо деце, већ сада је извесно да ће их бити више. Домаћини у Црној Гори, осим хране, смештаја и поклона, обезбедили су деци обилазак знаменитости, као и крстарење Бококоторским заливом.

Посебну захвалност за организацију ове хумане акције, како поручују из „Венца“ дугују Епископу диоклијском господину Методију и мати Евгенији из манастира Златица у Подгорици, као и монахињи Лидији из Цетињског манастира која ће у сарадњи се Колом српских сестара из Црне Горе спремати храну деци на летовању.

Хуманитарну акцију летовања деце помогла је и Епархија рашко – призренска која је платила део трошкова за гориво и агенција за превоз „Кимко“ из Грачанице која се одрекла прихода за превоз деце, саопштено је из ансамбла „Венац“.

И. Миљковић

Извор: Грачаница инфо

 

Pin It on Pinterest

Share This