Izaberite stranicu

У девету недјељу по Духовима, 18. августа 2019. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог свештеномученика Евсигнија и претпразништво Преображења Господњег, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом литургијом на платоу испред Горњег манастира началствовао је протојереј-ставрофор Радоман Мијаиловић пензионисани свештеник из Бара уз саслужење бројног свештенства и молитвено учешће више хиљада вјерника.

Сабрани су у непрекидној колони приступали Цркви Ваведења Пресвете Богородице на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Одговарала је острошка братија, а након читања зачала из Светог јеванђеља, сабранима је бесједио саслужујући протојереј-ставрофор Драган Ристић архијерејски намјесник беранско-андријевички.

Подсјетио је да је Свети Василије својим животом посвједочио Христово Васкрсење и да због тога кроз његове мошти вјековима видимо истинитост Христових ријечи када каже да свако ко вјерује у Њега неће погинути, него ће имати живот вјечни.

– Негдје у трци за материјалним помислимо да смо ако имамо добру кућу, добар ауто, добар телефон, испунили закон Божији и заповијести Божије. Међутим у тој трци смо изгубили наду у Васкрсење Христово и као народ остали негдје на Великом петку. Никако да нашим животом посвједочимо Васкрсење Христово. Сви имамо проблеме, али онај који позна да је само Христос Онај који може да му помогне, тај ће се избавити – казао је о. Драган.

Савјетовао је сабране да кад долазе у острошку светињу воде рачуна, да из светиње носе само благосов и молитву Светог Василија, а не материјалне ствари које се освештају, око којих се даље све врти.

– Није лоше да се освештају и ствари које носимо и храна коју једемо, али не треба сву пажњу и памет и све што имамо да усредсредимо на то. Бог нам је дао да носимо крст, икону, чисту молитво и чисто срце и да кроз Васкрсење Христово посматрамо свијет и да кроз васкрсење Христово живимо – нагласио је о. Драган.

Сабрани који посте Богородичин пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето причешће.

Бесједа о.Драгана Ристића

Света литургија служена је и у Доњем Острогу у Цркви Свете Тројице. Началствовао је протосинђел Сергије, а саслуживали су му јеромонах Јеротеј и протојереј Синиша Смиљић улцињски парох и ђакон Саво Лазић из Шапца.

О. Сергије је обраћајући се сабранима ријечима литургијске бесједе казао да ако градимо живот и дјелање на Христу, остварићемо, како каже Апостол Павле, да будемо храм Божији.

– Заиста ми јесмо храм Божији. Сваки човјек као психосоматско биће саздан од тијела и душе треба да постане и остане храм Божији и да се још више обожава Светим Тајнама и врлинама. Прије свега да се учимо да с љубављу испуњавамо заповијести Божије – казао је о.Сергије.

Ми се често, рекао је о. Сергије, као и апостоли кад су били на морској пучини и Христос им прилазио узнеиримо, ако не отворимо довољно срце за Господа.

– Управо у животним страдањима и искушењима у којима се често налазимо, ако смо се опредијелили правилно за принцип живота, срце ће се отворити и призвати Господа који треба да нам буде темељ свега – нагласио је о. Сергије.

Бесједа протосинђела Сергија

После причешћивања свештенства, монаштва и вјерног народа, заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This