Izaberite stranicu

На данашњи дан, 12. августа 1922. године умро је ирски политичар Артур Грифит, један од оснивача националног републиканског покрета Шин-Фејн.

Предводио је  делегацију која је са Великом Британијом закључила споразум о независности Ирске, а 1922. године изабран је за првог предсједника Ирске Републике. Шин Фејн је политичка странка и национални покрет ирског републиканизма у Републици Ирској и Сјеверној Ирској. Залаже се за уједињење и једну републиканску Ирску. Корјени покрета се налазе у ирском културном препороду с краја XIX вијека и порасту незадовољства покретом за уставну самоуправу Ирске у оквиру Британске империје. Основао га је Артур Грифит 1900. године. Он је био познат по томе што је 1899. године основао национални лист Уједињени Ирци у коме је заговарао национално самоопредијељење. Покрет у почетку није био експлицитно политички, нити је заговарао насиље. Заговарао је пасивни отпор према свему што се сматрало енглеским и поновно увођење ирског језика у свакодневни говор Ираца. Године 1905. Шин Фејн је организован као политички покрет, али је био слаб све до почетка Првог свјетског рата. Окрутно британско гушење устанка 1916. године подстакло је његово јачање. Више његових вођа, пуштених из затвора, се поново организовало под руководством Емона Де Валере. На изборима 1918. године Шин Фејн се кандидовао за сва посланичка мјеста која су бирана у Ирској за Британски парламент, и освојио 73. Међутим, због протеста против британске власти над Ирском, изабрани представници нијесу отишли у Вестминстер. Умјесто тога су сазвали ирску скупштину у Даблину, звану Дајл Ејреан која је прогласила независност Ирске. Убрзо након тога дошло је до Англо-ирског рата, гдје су британске власти покушале да угуше побуну за независност. За то су користили и паравојне формације. Окрутни однос британских власти омогућио је Шин Фејну да придобије још већу подршку. Рат је завршен 1921. године споразумом по коме је Ирска подијељена на британски Алстер и Слободну Државу Ирску. Подјели се противило милитатно крило Шин Фејна па је дошло до грађанског рата између присталица и противника Англо-ирског споразума.

Временом се већина Ираца прикључила влади, а сам Шин Фејн је почео да слаби. Године 1938. се неколико покрета на традицији Шин Фејна спојило с Ирском републиканском армијом (ИРА), те тако постало политичко крило покрета који се залагао за уједињење Ирске силом. Крајем 1994. године су се ИРА и сјеверноирске милиције договориле о прекиду ватре и почетку процеса који је за циљ имао мирно рјешење сукоба у Сјеверној Ирској. Међутим, процес је привремено прекинут прекидом примирја од стране ИРА-е. Због тога је Шин Фејн привремено био искључен из преговора. Године 1998. је постигнут споразум о политичком преуређењу Сјеверне Ирске којим би се омогућило протестантима и католицима да заједно владају преко демократски изабране скупштине. Чланови Шин Фејна су били изабрани и учествовали су у раду скупштине, али су умјерене протестантске вође присилиле ИРА да се разоружа као услов да Шин Фејн дугорочно учествује у влади. На изборима 2007. године Шин Фејн је постала најјача странка која се залаже за уједињење. Шин Фејн је био водећи противник да Сјеверна Ирске напусти Европску унију заједно са остатком Уједињеног Краљевства.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This