Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служили су данас са свештенством Свету службу Божију у цркви посвећеној Преносу моштију Светог архиђакона Стефана у Горњем Липову код Колашина.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Јоаникије је рекао да су многе светиње и мјеста у Црној Гори ознамењени именом Светог архиђакона и првомученика Стефана.

“Када је чуо Христову проповијед његово срце се испунило силом Божје истине, правде и љубави, тако да оно што је наследио од својих отаца, и вјеру и обичаје и све видио у новоме свијетлу. Видио је да је Христос та вјечна новина која обнавља цио свијет”, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је да се Свети архиђакон Стефан, састрадавајући са Христом Господом, Његовом силом уздигао до висине славе Христовога крста.

“Као што је Христос излио опроштај са крста онима који су га разапели и онима који га разапињу кроз цијелу историју, тако се и Свети архиђакон Стефан пред своју кончину под гомилом камења помолио: Боже, не прими им ово у гријех”, казао је он.

Владика је рекао да је планина Сињајевина, у чијем подножју се налази овај новоподигнути храм, такође освештана планина.

“Када погледате њено мјесто и манастире који су око ње саграђени, тачно можете видјети крст – од Мораче до Светих арханђела на Тари и од Добриловине до манастира Подмалинскога. И није чудо што је и сама Сињајевина украшена светињом – једном на врху, једном у подножју. Једна је посвећена Светом Стефану на врху, у Крњој Јели, као и ова у подножју, овдје у Липову”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Нагласио је да да ћемо, ако сачувамо Сињајевину, као они који заступају чистоту душе и срца, сачувати и чисту воду и здравље, чистоту природе и свега онога што је Бог створио.

“И да знамо да су наши преци доживљавали Сињајевину као свету гору између ових светих манастира, као Божју гору која је хранила наше претке”, поручио је Владика Јоаникије.

Након причешћа вјерних, архијереји су око храма предводили литију и благосиљали славски колач.

Митрополит Амфилохије је ктитору овога храма Миловану Бојићу уручио орден Светог краља Милутина којим га је, на Митрополитов предлог, одликовао Свети архијерејски синод СПЦ.

Сабор у Горњем Липову настављен је славском трпезом хришћанске љубави са празничним културно-умјетничким програмом.

Радосав Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This