Izaberite stranicu

Завршени су дугогодишњи рестаураторски радови у Манастиру Свете Катарине, који су изведени под окриљем египатског Министарства за старине.

Током пројекта уређена је територија око манастира, поправљени су путеви који воде ка манастиру и Мојсијевој гори, изграђена су већа паркинг места за аутобусе и постављен електронски безбедносни систем, преноси Ромфеа. Са рестаураторским радовима Министарство има за циљ да повећа број посетилаца те свете обитељи, саграђене на месту где је пророк Мојсије говорио Богу у несагоривој купини, у подножју Синајске горе, где је пророк примио Десет Божјих заповести.

Изграђен између 548. и 565. године, манастир је најстарији дејствујући православни манастир на свету. На списак светског културног наслеђа Унеска унет је 2002. године. Према Унесковом сајту „његови зидови и зграде су од великог значаја за изучавање византијске архитектуре. Манастир чува изванредне збирке ранохришћанских рукописа и икона. Оголели планински пејзаж, који садржи многа археолошка и религијска налазишта и споменике, савршена је позадина манастиру.“

Манастир је последњих година доживео неколико фаза обнове. Базилика цркве у Манастиру Свете Катарине претрпела је озбиљн оштећење од земљотреса 1995. године. Рестаурирање на зидовима апсиде завршено је 2011. године, а на мозаицима 2016. Званично отварање је одржано 2017. године.

Чувена библиотека Свете Катарине, друга највећа збирка кодекса на свету, међу којима су текстови грчког, арапског, коптског, јеврејског и јерменског језика, поново је отворена после њене обнове 2017. Током деветогодишње рестаурације, источни зид библиотеке, тзв. Јустинијанов зид, саграђен у шестом веку, ојачан је и обновљен, обновљена је фасада и потпорни стуб.

Раније ове године, манастир је започео високотехнолошки процес дигитализације својих 4.500 рукописа – процес који би лако могао да траје и до једне деценије. Рад на древним пергаментима, укључујући најстарији сачувани примерак Јеванђеља, Кодекс Синаитикус из 4. века, изводи грчки тим.

Извор: orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This