Izaberite stranicu

У шесту недјељу по Духовима, 4. августа 2019. љета Господњег, када наша Света црква молитвено празнује Свету Марију Магдалину – Благу Марију, саборно и молитвено било је у острошком манастиру.

Из разних крајева свијета сабрали су се вјерни око ћивота Светог Василија Острошког Чудотворца.

На платоу испред Горњег манастира СветомлЛитургијом је началствовао архимандрит Данило, игуман Манастира Светог Симеона Мироточивог на Немањиној обали у Подгорици, уз саслужење тројице свештеника.

Више стотина вјерника молитвено је учествовало у евхаристијском сабрању, а током Свете литургије непрекидна колона поклоника приступала је Цркви Ваведења Пресвете Богородице у којој се чувају мошти Острошког Чудотворца.

Литургија је служена и у Доњем Острогу у Цркви Свете Тројице. Началствовао је јеромонах Владимир, острошки сабрат, а саслуживали су му протојереј – ставрофор Милан Пајкановић пензионисани свештеник из Бањалуке, као и јеромонах Јеротеј и јерођакони Роман и Зосима.

Прије причешћивања вјерних сабранима је бесједио о.Милан, који је између осталог говорио о вјери, као нарочитој хришћанској врлини.

– Када је благи Господ био на овом парчету неба што га ми земљом зовемо, многа је чуда чинио. Мртве васкрсавао, демоне изгонио из људи, слијепцима дао да прогледају и многа чуда је чинио.
Ако будемо имали чврсту вјеру, нема те бољке од које нас Господ неће исцијелити молитвама Светог Василија. Господ од нас тражи да не сумњамо и да немамо ни трачак дозе скептицизма. Нема странпутице, када вјерујемо. Знамо да идемо у Царство небеско – казао је о. Милан и додао да вјера мора бити чврста, стамена и јака, подсјећајући какву вјеру су имали прота Саврам, капетан из Капернаума, Свети Марко Трачевски, Свети Сава, Свети великомученици и мученици, ђакон Авакум, Владика Николај, Света Марија Египћанка, Свети Василије Острошки и други светитељи.

Сабрани, који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето причешће, а посебну празничну радост дало је присуство мноштва дјеце.

Заједничарење свештенства, монаштва и вјерних настављено је у манастирској гостопримници.

бесједа о. Милана

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This