Izaberite stranicu

Упркос јавном инсистирању и правним маневрима „патријарха“ Филарета Денисенка, украјинско Министарство културе прогласило је његову „кијевску патријаршију“ (КП) званично угашеном.

Према релевантној изјави Министарства, КП је престала да постоји када се присајединила „православној цркви украјине“ (ПЦУ) у децембру 2018. године. Филарет и неколицина њему лојалних “епископа” супротставили су се овоме, јер иако су се присајединили “ПЦУ” на „Сабору уједињења“, никада није спроведен ни црквени ни законски поступак за гашење „КП“.

Министарство културе тврди, с друге стране, да је 15. децембра 2018. г. одржан „помесни сабор КП” на основу чије одлуке  је она ушла у састав “ПЦУ” и престала да функционише.

– Све функције организационих тела некадашње “КП” пренесене су у надлежност релевантних управних органа “ПЦУ”, која је добила сва овлашћења и правне основе за доношење одговарајућих одлука о будућности тих верских организација – каже се у саопштењу Министарства.

Подсетимо, Министарство правде је у мају изјавило да “КП” још увек постоји у службеном државном регистру. Филарет је одржао „локални сабор КП” 20. јуна 2019. са још три “епископа”, на којима су  одбачени резултати „сабора уједињења“ и Томос о аутокефалији из Цариградске патријаршије у “ПЦУ” и оживљавање “КП” званично проглашен.

– Вођство “ПЦУ”, заједно са неким државним функционерима, уништава “цркву” која их је родила и довела на власт – написао је Филарет реагујући на одлуку “Синода ПЦУ”. Такође је апеловао на украјинског председника Владимира Зеленског да заштити “КП”, тврдећи да је “ПЦУ” настала обманом Епифанија Думенко и бившег председника Петра Порошенка.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This