Izaberite stranicu

Угледна међународна књижевна награда “Бранко Радичевић”, коју додјељује културна институција Бранково коло, ове године припала је српском књижевнику из Црне Горе Будимиру Дубаку за његово поетско дјело.

Одлуку о додјели награде донио је данас једногласно жири Бранковог кола у саставу предсједника Ненада Грујичића и чланова Валентине Милачић и Миће Савановића, саопштено је из Бранковог кола.

Међународна награда “Бранко Радичевић” биће уручена Дубаку 16. септембра у Сремским Карловцима током свечаног затварања 48. “Бранковог кола” у Карловачкој гимназији.

– Поезија Дубака је од оне стилско-језичке ковине и особености, које су засноване на филигранском свођењу слика у призоре снажне имагинације и богате лексике. Поред песама са претрагама интимног бића и васпостављања његове душевне позиције у свету, на тематском плану Дубакове поезије превладава духовна лепеза мотива и предложака из српске историје и косовског мита, хришћанског и православног миљеа – наведено у образложењу жирија за додјелу награде.

У образложењу се додаје да је Дубаку, његовим поетским и прозним дјелом пошло за руком оно што није Бранку Радичевићу, чије име награда носи.

– Оно што Радичевић као своју највећу жељу и амбицију није стигао за краткога живота да испуни, да посети фатално Косово Поље и напише епос о легендарној бици, то је Дубак диљем својих књига успео – наведено је у образложења.

Међу досадашњим добитницима међународне награде “Бранко Радичевић” су истакнути пјесници и писци из свијета Вјачеслав Купријанов /Швајцарска-Русија/, Филип Танселен /Француска/, Насо Вајена /Грчка/, Никита Данилов/Румунија/.

Ту су и Керол Ен Дафи /Велика Британија/, Валериј Латињин /Русија/, Славомир Гвозденовић /Румунија/, Бабкен Симоњан /Јерменија/, Петар Милошевић/Мађарска/, Енес Кишевић /Хрватска/, Јирген Израел /Њемачка/ и Олга Мартинова /Њемачка-Русија/.

Овогодишње 48. “Бранково коло” трајаће од 6. до 16. септембра у знаку 195. година од рођења Бранка Радичевића, а програм ће се одвијати у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Бранко Радичевић /1824-1853/, један је од највећих српских пјесника европског лирског романтизма 19. вијека. За кратког живота написао је свега педесет четири лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, двадесет осам писама и један одговор на критику.

Извор: РТРС

 

Pin It on Pinterest

Share This