Izaberite stranicu

У 6. недјељу по Духовима, 28. јула 2019. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Свете мученике Кирика и Јулиту, Светог Великог кнеза руског Владимира и Свете мученике Величке, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Око моштију Светог Василија сабрало се на стотине вјерника, који су из разних крајева васељене дошли на поклоњење Острошком Чудотворцу.

Светом литургијом на платоу испред Горњег манастира началствовао је протојереј-ставрофор Предраг Видаковић, парох бијељско-крушевички, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намјесник барски и протојереј Петар Петровић, тиватски парох.

После читања зачала из Светог јеванђеља о исцјељењу раслабљеног, сабранима се ријечима литургијске бесједе обратио о.Петар који је казао да ријечи Светог писма изнова поучавају.

– Господ устаде онога који је раслабљен и рече му ”узми одар свој и ходи”. Ко је раслабљен? Ми. Раслабљени смо од многих гријехова, од неповјерења у Бога, од неповјерења у себе. А они који су посматрали са стране кажу ”каква је то филозофија и шта ови причају”. Живот иде од тачке А до тачке Б, живот се завршава и човјек одлази у ништавило, нема га. Међутим, Христос Бог наш каже ”Ја сам тај који вас васкрсава и који вас лијечи. Ја Син Божији кажем устани раслабљени, узми одар свој и крени ка Царству Божијем” – казао је о. Петар и додао да је дом на који Господ упућује раслабљеног, управо Царство Божије.

Ријечи Јеванђеља говоре да је Христос увијек уз нас и Он обитава у овом Светом путиру, рекао је о. Петар и поручио сабраним вјерницима да су они Тијело Христово и Црква Христова.

– На вама почива Дух Свети, ви носите благодат Духа Светога и дужни сте да предате онима који остају иза вас. И ова Црква коју овдје видимо и ове ваше главе су као главе са фресака и са икона, нема разлике. Они исти људи који су осликани на фрескама су били људи као и ми. За њих је Јеванђеље било пут ка истини и животу. Ви сте дужни да у овом времену и простору носите ријеч Божију, да је правилно примите на срце ваше, да живите литургијски и да се волите – казао је о. Петар и нагласио да се дјеца развијају онако какви су родитељи, па да се због тога морају учити послушању и религиозности.

Бесједа о. Петра Петровића у Горњем Острогу

Сабрани који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Света литургија служена је и у Цркви Свете Тројице. Началствовао је јеромонах Јеротеј, острошки сабрат, уз саслужење острошког свештеномонаштва и још тројице свештеника.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This