Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенствo Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служиће сјутра, 23. јула, Свету архијерејску литургију у манастиру Михољска Превлака код Тивта, са почетком у 8 часова.

Послије Литургије, Високопресовећени Митрополит Амфилохије ће предавањем на тему „Хришћанство у савременом свијету“ отворити Међународну духовну академију „Свети Јевстатије Превлачки“.

Академија се одржава са благословом Митрополита Амфилохија на простору манастира Михољска превлака и њена Прва сезона, која почиње сјутра, трајаће до 3. августа.

Организатор Академије је Митрополија црногорско – приморска и манастир Михољска превлака. Академија је изразила спремност за широку међудржавну сарадњу и учешће свих компетентних, садржајних институција и појединаца који могу дати допринос развоју овакве стваралачке, научне и духовне мисије и у том смислу ове године остварила је сарадњу са Фондом браће Трубецкој (Москва – Тула) и Одјељењем за младе Московске патријаршије Руске православне цркве.

Основна замисао организатора је да у времену изражене духовне кризе, присутне нарочито код младих, посредством предавања и разговора укаже на путеве којима се долази до Смисла/Логоса (код великог броја данас помраченог или изгубљеног), превасходно посредством увођења у начела хришћанске просвећености. Отуда би предложени приступ повезивао значење свих предложених тема, са циљем духовног уздизања, васпитања и развоја личности младих, до којих нам је у овом времену искушења посебно стало.

Предавања у оквиру прве сезоне ће укључивати следеће тематске области:

1. Хришћанство и савремена криза личности/културе
2. Религиозна мисао у философији
3. О религиозном духу у умјетности историји и традицији
4. Развој савременог свијета и хришћански одговор
5. Хришћански дух и умјетничке праксе (филм, музика)

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This